Ο «θάνατος» της τουρκικής λίρας ! Στο 1050% το επιτόκιο swap μίας ημέρας !


Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει πουλήσει έως τα τέλη Ιουλίου 65 δισ. δολάρια.

Στο 1050% εκτοξεύθηκε το επιτόκιο ανταλλαγής (swap) της τουρκικής λίρας για μία ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2019, μετά τις αθρόες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας που εξάντλησαν την προσφορά του νομίσματος.

Το επιτόκιο swap εκτινάχθηκε κατά 1020 μονάδες σήμερα εν μέσω μαζικών πωλήσεων δολαρίου από τις κρατικές τράπεζες, με σκοπό να στηριχθεί η λίρα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι κρατικές τράπεζες διοχέτευσαν στην αγορά ξένο συνάλλαγμα αξίας τουλάχιστον 2,5 δισ. δολαρίων. Οι επενδυτές που βρέθηκαν στην άλλη πλευρά αυτών των συναλλαγών πρέπει τώρα να παραδώσουν το τουρκικό νόμισμα.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs, εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει πουλήσει έως τα τέλη Ιουλίου 65 δισ. δολάρια, στην προσπάθειά της να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα.

Ωστόσο, στους ξένους επενδυτές έχει ουσιαστικά απαγορευθεί να δανείζονται από τις τουρκικές τράπεζες -στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αποτρέψει το short-selling-και δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν λιρές πρέπει να δανείζονται το νόμισμα στην υπεράκτια αγορά, όπου η προσφορά είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το επιτόκιο.

Στο παρελθόν, οι ελλείψεις ρευστότητας της λίρας ανάγκασαν πολλούς ξένους επενδυτές να κλείσουν τις θέσεις τους σε ομόλογα και μετοχές σε τουρκικό νόμισμα. Το σημερινό χτύπημα είναι το τελευταίο παράδειγμα των αναταράξεων που έχουν προκαλέσει μια σειρά μέτρων που έλαβαν οι αρχές για να εμποδίσουν την υποτίμηση του νομίσματος.


Αντί να αυξήσουν τα επιτόκια ή να περιορίσουν την προσφορά πίστωσης, οι αρχές στηρίζονται στις κρατικές τράπεζες για να ενισχύσουν τη λίρα με πωλήσεις δολαρίων. Ενώ οι παρεμβάσεις αυτές απέτρεψαν την τουρκική λίρα να πέσει πολύ χαμηλότερα ​​από το ψυχολογικά όριο των 7 λιρών ανά δολάριο, έχουν σημαντικό κόστος.

Την Τρίτη το τουρκικό νόμισμα έναντι του δολαρίου έφθασε να ενισχύεται έως και 0,7%, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τη μεταποίηση, η οποία τον Ιούλιο έτρεξε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 9 ετών, ωστόσο μετέπειτα περιόρισε τα κέρδη της με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 6,95.





ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...