Το “Εξπρές Σάμινα” 20 χρόνια μετά μολύνει ακόμα την Πάρο !


Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος συναντάται σήμερα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη προκειμένου να λυθεί το θέμα που προέκυψε με τη διαρροή πετρολαιοειδών από τις δεξαμενές του «Εξπρές Σάμινα», που μολύνει τα παράλια του νησιού.

Από τις 12 Ιουνίου οι κάτοικοι του νησιού είδαν να εμφανίζεται στην επιφάνεια της θάλασσας πετρελαιοκηλίδες και πίσσα. Ήδη από τις 16 Ιουνίου με απόφαση του Λιμενάρχη Πάρου απαγορεύτηκαν οι καταδύσεις αναψυχής και κάθε αλιευτική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται το ναυάγιο.

Ο Δήμος Πάρου προέβη σε περισυλλογή των ρύπων από την ακτογραμμή και έκτοτε διενεργεί ελέγχους και καθαρισμούς όπου απαιτείται, ενώ έχει προγραμματίσει δειγματοληψία και ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων. 

Επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με ειδική αντιρρυπαντική εταιρεία, διενεργεί συνεχείς έρευνες με ειδικό σκάφος και επεμβαίνει όπου και εφόσον απαιτείται σε καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου. Επιπλέον, στην περιοχή του ναυαγίου του “Εξπρές Σάμινα”, το Λιμενικό Σώμα, με ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, εκτελεί καθημερινές εργασίες καθαρισμού με διελεύσεις και χρήση απορροφητικών υλικών.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει δώσει εντολή να κινηθεί η νομική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει αναλάβει μεν την ευθύνη αλλά οι κάτοικοι ζητούν να δοθεί ένα οριστικό τέλος σ’ αυτή την υπόθεση.

 Ο πλωτός φράκτης για τον περιορισμό της μόλυνσης, τον οποίο περιφέρει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του ναυαγίου ρυμουλκό ναυαγοσωστικό της εταιρείας Τεχνική Προστασίας του Περιβάλλοντος Α.Ε. δεν λύνει σε καμία περίπτωση το πρόβλημα το οποίο, όπως υποστηρίζει και ο δήμαρχος του νησιού, θα λυθεί μόνο με την ανέλκυση του ναυαγίου.

Ένα ναυάγιο που έγινε 20 χρόνια πριν. Και έρχεται πάλι, ως άλυτο πρόβλημα να αναστατώσει την περιοχή σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που σε όλη την Ελλάδα οι επιχειρηματίες του τουρισμού παλεύουν στην κυριολεξία να περισώσουν “ότι προλάβουν” από την τουριστική σεζόν.

Το θέμα έθεσαν υπόψιν της Βουλής με την κατάθεση ερωτήσεων και βουλευτές του Κ.Κ.Ε. και του ΣΥΡΙΖΑ.




ΠΗΓΗ: crashonline.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...