Πώς ο κορονοϊός...κατέλαβε τον κόσμο: Από το πρώτο κρούσμα, στα 10 εκατ. σε 6 μήνες !


Κάλυψε όλη τη γη!

Έξι μήνες πριν, ο κορωνοϊός δεν είχε ακόμα όνομα, αλλά από τον Ιανουάριο και μετά, ο ιός «εξερράγη», κατέκλυσε όλο τον κόσμο και αρρώστησε σχεδόν 13.5 εκατομμύρια ανθρώπους με ανησυχητική ταχύτητα, όπως καταδεικνύει ένα νέο animation.

Οι σχεδιαστές οπτικοποίησης δεδομένων της Global Stats χρησιμοποίησαν δεδομένα από τις αναφορές κατάστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να δημιουργήσουν ένα time lapse που δείχνει πώς τα κρούσματα εξαπλώθηκαν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Δείχνει επίσης, πώς τα ποσοστά θανάτου έχουν μετατοπιστεί καθώς ο ιός εξαπλώνεται και η δυναμική της πανδημίας έχει αλλάξει, καθώς και ορόσημα με την πάροδο του χρόνου, όπως το πρώτο γνωστό κρούσμα αλλά και όταν η Covid-19 κηρύχθηκε πανδημία.



Σήμερα, μόνο ελάχιστες χώρες στον κόσμο – κυρίως μικρά νησιωτικά έθνη όπως η Τόνγκα, η Σαμόα και η Μικρονησία – παραμένουν ανέγγιχτα από τον κορωνοϊό. Αλλά τον Δεκέμβριο, ο τότε ανώνυμος ιός δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα περίεργο ξέσπασμα κρουσμάτων πνευμονίας στην πόλη Γιουχάν της Κίνας.

Περίεργο κρούσμα πνευμονίας στις 31 Δεκεμβρίου στην Γιουχάν της Κίνας...

Οι αξιωματούχοι υγείας στην Κίνα ανέφεραν για πρώτη φορά το ξέσπασμα της πνευμονίας που πιστεύεται ότι συνδέεται με μια υπαίθρια αγορά θαλασσινών και άγριων θηραμάτων στην Ουχάν στον ΠΟΥ στις 31 Δεκεμβρίου. 

Στις 10 Ιανουαρίου, η Κίνα ανέφερε τον πρώτο θάνατο που φαίνεται να είχε προκληθεί από τον μυστηριώδη ιό. Υπήρχαν 59 γνωστά κρούσματα εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το animation.


Στις 14 Ιανουαρίου τα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονταν στην Κίνα, με την Ταϊλάνδη να αναφέρει το πρώτο κρούσμα

Δύο εβδομάδες από την στιγμή που αναφέρθηκε η νέα ασθένεια, ο κορωνοϊός έκανε το άλμα σε άλλη χώρα. Μια γυναίκα στα 60 της που δεν είχε πάει στην αγορά θαλασσινών φάνηκε να έχει μολυνθεί με τον νέο ιό. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, η ασθένεια είχε αναγνωριστεί ως ένας νέος κορωνοϊός και οι ΗΠΑ είχαν το πρώτο τους κρούσμα.

Μέχρι το τέλος του μήνα, πάνω από 11.000 άτομα είχαν κολλήσει κορωνοϊό, 224 είχαν πεθάνει (όλα στην Κίνα) και ο ΠΟΥ είχε κηρύξει το ξέσπασμα ως «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος». Από εκεί και πέρα, η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Η Κίνα αποκάλυψε σχεδόν 15.000 κρούσματα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ο ιός είχε ήδη σκοτώσει πάνω από 13.000 άτομα σε τρεις χώρες και είχε μολύνει πάνω από 58.000 ανθρώπους.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων ήταν ακόμη στην Κίνα, αλλά ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων άρχισε να εντοπίζεται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ρωσία και την Νότια Ασία, όπως φαίνεται από τις μικρές γκρίζες κουκκίδες στον κινούμενο χάρτη της Global Stats.

Στις 11 Φεβρουαρίου, ο ιός ονομάστηκε SARS-CoV-2, έχοντας στενή σχέση με τον ιό που προκάλεσε το SARS περισσότερο από μια δεκαετία νωρίτερα. Η ασθένεια που προκλήθηκε από τον νέο ιό ονομάστηκε Covid-19. Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντχανόμ, προειδοποίησε: «Βρισκόμαστε σε αποφασιστικό σημείο. Το μήνυμά μου σε καθεμία από αυτές τις χώρες (με κρούσματα) είναι: Αυτή είναι η ευκαιρία σας για να δράσετε».

Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, περισσότερα από 86.000 άτομα είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό και σχεδόν 3.000 είχαν πεθάνει, οδηγώντας το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας σε πάνω από το 3% - ποσοστό μεγαλύτερο κατά τρεις φορές από αυτό της γρίπης.

Μέχρι τις 9 Μαρτίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθούσε να επιμένει πως ο κορωνοϊό ήταν σαν την γρίπη και είχε σκοτώσει πολύ λιγότερους ανθρώπους από ότι η γρίπη ετησίως στις ΗΠΑ. Τον Μάρτιο, αποκάλυψε ότι ένας φίλος του είχε προσβληθεί από κορωνοϊό και είχε πέσει σε κώμα.


Ο χάρτης με τις κουκκίδες μαρτυρά την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο στα τέλη Ιουνίου...

Ο ΠΟΥ κηρύσσει τον κορωνοϊό ως πανδημία...

Στις 11 Μαρτίου, ο Γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, κήρυξε τον κορωνοϊό πανδημία, μετά από εβδομάδες πιέσεων για να το πράξει. Ο ιός είχε εξαπλωθεί σε περισσότερους από 125.000 ανθρώπους και είχε σκοτώσει πάνω από 4.500. 

Μέχρι τα μέσα του μήνα, υπήρχαν περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού εκτός της Κίνας από ότι στην χώρα από την οποία προήλθε και στις 26 Μαρτίου, οι ΗΠΑ έγιναν επίσημα το επίκεντρο της πανδημίας με περισσότερα κρούσματα από οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό παγκοσμίως έχει εκτιναχθεί στα ύψη...

Την 1η Απριλίου, ο ΠΟΥ ανέφερε πως ο αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε κατά την διάρκεια μιας εβδομάδας. Οι θάνατοι άνω των 2.000 Αμερικανών, αναφέρθηκαν σε μία ημέρα στις 11 Απριλίου, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Πλέον, σχεδόν καθημερινά, τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αμερική, ξεπερνούν τις 60.000 ενώ οι νεκροί παγκοσμίως έχουν φτάσει τους 578.000.



ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...