Μπιλ Γκέιτς για τις προβλέψεις του: «Όταν μίλαγα για παγκόσμια απειλή από ένα ιό δεν είχα στο μυαλό μου τον… κορωνοϊό» !


Προβλέψεις για το μέλλον της πανδημίας του κορωνοϊού έκανε ο Bill Gates στην εκπομπή «The Daily Show» του «Comedy Central», ως φιλοξενούμενος του Trevor Noah.

Εκεί μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας, την χρηματοδότηση των εμβολίων από το ίδρυμά του, αλλά έκανε και μια σοβαρή πρόβλεψη πως η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι και μορφή βιοτρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη κριτική για τις προθέσεις του, ιδιαίτερα από τον Robert F. Kennedy Jr, ο οποίος τον κατηγορεί ότι έχει «μεσσιανικές» βλέψεις να γίνει «δικτάτορας».

Πρόβλεψη της παρούσας πανδημίας...

Στην ερώτηση του Trevor Noah για τις προβλέψεις του "πως η ανθρωπότητα θα κτυπηθεί από ένα ιό", ο Gates είπε:

«Δεν ήξερα ακριβώς ότι θα είναι κορωνοϊός ή ότι θα κτυπήσει στο τέλος του 2019, αλλά ο στόχος της ομιλίας ήταν η ενθάρρυνση των κυβερνήσεων να κάνουν τις επενδύσεις για να ανταποκριθούν πολύ γρήγορα και να διατηρήσουν τα κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα», ανέφερε.

«Δυστυχώς δεν είναι μια περίπτωση όπου νιώθω, το συναίσθημα "ε, σας το λεγα". Πολύ απλά γιατί δεν εκμεταλλευτήκαμε αυτό το χρόνο, την ώρα που ήταν ξεκάθαρο πως έπρεπε να έχουμε έτοιμα τα διαγνωστικά, να μπορούμε να κάνουμε εντατικοποιήσουμε την κατασκευή ενός εργοστασίου εμβολίων αφού απέναντί μας είχαμε την μεγαλύτερη απειλή που μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους».

Ο Gates αναφέρει πως μερικά πράγματα έγιναν σε χώρες όπου το ίδρυμά του, Bill & Melinda Gates Foundation, χρηματοδότησε. Πολλά πράγματα όμως δεν έγιναν και γι' αυτό υπάρχει καθυστέρηση.

Στο ερώτημα του Trevor Noah πώς ο ίδιος ο Gates και το Ίδρυμά του, που δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, μπόρεσαν να προβλέψουν την πανδημία αλλά κρατικές αρχές που είναι επιφορτισμένες με αυτά ακριβώς τα καθήκοντα απέτυχαν, ο ιδρυτής της Microsoft ανέφερε ανθρώπους που αντιμετώπισαν σοβαρές επιδημίες στο παρελθόν όπως τις Zika, SARS και MERS.

Έδωσε ως παράδειγμα μάλιστα τον Δρ Anthony Fauci, σύμβουλο δημόσιας υγείας της αμερικανικής κυβέρνησης ο οποίος πρόσφατα ήρθε σε σύγκρουση με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Στην άσκηση που έκανε ο Gates είπε πως με την παγκοσμιοποίηση, λοιμώξεις του αναπνευστικού θα μπορούσαν να αποτελέσουν διεθνές πρόβλημα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και αυτό ήταν κάτι που τον «κρατούσε ξύπνιο τα βράδια».

Έπρεπε κάτι να γίνει, ειδικά όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης στα συστήματα υγείας, όπως για παράδειγμα τα αποθέματα αναπνευστήρων. Αυτό δεν έγινε και τώρα κάθε κράτος πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα μόνο του, ανέφερε.

«Δεν είναι όπως τον πόλεμο, όπου έχουμε κάνει 20 προσομοιώσεις διαφόρων ειδών απειλών και έχουμε σιγουρευτεί ότι η εκπαίδευση, οι επικοινωνίες, η διοικητική μέριμνα, όλα αυτά τα κομμάτια παίρνουν την θέση τους ταχύτατα».

Τι γίνεται τώρα;

Για το τι πρέπει να γίνει απ' εδώ και πέρα ο Bill Gates ανέφερε πως ένα βασικό είναι η αλλαγή των συμπεριφορών του κόσμου, όπως η κοινωνική απόσταση και η παραμονή στο σπίτι την περισσότερη ώρα. Το άλλο είναι οι δυνατότητες διενέργειας τεστ για το ποιος πρέπει να απομονωθεί και να διερευνηθούν οι επαφές του για να προλάβουν περαιτέρω διασπορά.

Το Gates Foundation, ανέφερε, διενεργεί προσομειώσεις και συμβουλεύει διάφορα κράτη για το τι μέτρα πρέπει να πάρουν για την αύξηση των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας.

Πιο μακροπόθεσμα, εργάζονται για την ανακάλυψη θεραπευτικού εμβολίου για τη μείωση της ασθένειας και των θανάτων. Σε μερικούς μήνες ελπίζει πως αρκετά από αυτά τα εμβόλια θα λάβουν έγκριση.

«Όμως η απόλυτη λύση, το μόνο πράγμα το οποίο θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε απόλυτα πίσω στην κανονικότητα και να νιώθουμε καλά να καθόμαστε σε ένα στάδιο με πολλούς άλλους ανθρώπους είναι να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο και όχι μόνο για να φροντίσουμε την χώρα μας αλλά να δώσουμε εκείνο το εμβόλιο στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Έτσι, θα έχουμε απέραντη ανοσία και αυτό το πράγμα, ότι και να γίνει, δεν θα μεταδοθεί σε μεγάλους αριθμούς», ανέφερε ο Gates.

Οι διάφορες χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα, είπε ο Γκέιτς με βάση την εμπειρία του και τις επαφές του με πολλές κυβερνήσεις. Μίλησε θετικά για την προσέγγιση της Νοτίου Κορέας με τα αναγκαστικά μέτρα καραντίνας και με τα μαζικά τεστ για την επιπεδοποίηση της καμπύλης, παρά το ότι τα πράγματα ήταν τρομακτικά εκεί στην αρχή.

Για τις ΗΠΑ, ο Gates σχολίασε πως είναι πολύ πιο διαδεδομένη η επιδημία από οποιαδήποτε φάση στην Νότια Κορέα.

Το «lockdown» στις ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι όσο αυστηρό, ούτε τα μαζικά τέστ τόσο επιθετικά, όσο ήταν στην Γουχάν της Κίνας, γιατί οι δύο χώρες είναι διαφορετικές.

Αν και υπάρχει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στην Κίνα, με εργάτες στα εργοστάσια και άνοιγμα σχολείων, δεν φαίνεται να υπάρχει αναζωπύρωση της κατάστασης, είπε. Ο στόχος για τις ΗΠΑ είναι να μην υπάρξει μεγάλο υγειονομικό πλήγμα αν και το οικονομικό θα είναι τεράστιο, ανέφερε.

Επίδραση στην οικονομία...

«Δεν υπάρχει η επιλογή στους ανθρώπους να μην δώσουν σημασία σε αυτή την επιδημία», απάντησε στην ερώτηση του Noah για το αν η μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία θα έχουν τελικά κόστος και στην ανθρώπινη ζωή.

Όλοι έχουν συγγενείς και όλοι επηρεάζονται οπότε «η ιδέα μιας κανονικής οικονομίας δεν υπάρχει εκεί ως επιλογή» και «περίπου 80% των ανθρώπων πρόκειται να αλλάξουν τις δραστηριότητές τους».

«Αν καταφέρεις να κάνεις το υπόλοιπο 20% να συμβαδίσει, σε πανεθνικό επίπεδο, τότε η αριθμοί της ασθένειας θα ισοπεδοθούν, αν όλα πάνε καλά μέσα στον επόμενο μήνα, και θα ξεκινήσουν να μειώνονται τον μεθεπόμενο. Και όταν μειωθούν πολύ, τότε με ένα καλό τρόπο, χρησιμοποιώντας τεστ κατά προτεραιότητα μπορείς να ξεκινήσεις να ξανανοίγεις πολλά πράγματα, όπως σχολεία και εργασίες.

Ίσως όχι αθλητικές εκδηλώσεις διότι οι πιθανότητες μαζικής μετάδοσης εκεί είναι πάρα πολύ μεγάλες. Συνεπώς, για να επανέλθεις οικονομικά πρέπει να πονέσεις εξαιρετικά τώρα και να ξεκαθαρίσεις σε αυτούς που δεν θα περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, ότι πρέπει να συμβαδίσουν με την υπόλοιπη κοινωνία και να μην έχουν επαφές που θα αυξήσουν εκθετικά τα κρούσματα. Αυτό είναι το σωστό, παρά το ότι είναι εξαιρετικά οδυνηρό και πρωτάκουστο και για πολλές επιχειρήσεις καταστροφικό.»

Οι πρώτοι που πρέπει να υποβληθούν σε τεστ είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δηλαδοί οι λειτουργοί υγείας, αυτοί που είναι μέρος της αλυσίδας διανομής τροφίμων και όσοι εργάζονται σε βασικές υποδομές όπως στην παροχή ηλεκτρισμού, νερού και διαδικτύου.

Επίσης γι' αυτούς που έχουν ήπια συμπτώματα και ανησυχούν αλλά αυτοί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να αυξηθούν κατά πολύ οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Πως θα φτάσουμε στο τέλος;

Ο Trevor Noah διερωτήθηκε πότε θα γνωρίζουμε ότι φτάσαμε στο τέλος αφού παρά τα μαζικά τεστ υπάρχουν άτομα που νόσησαν με ήπια συμπτώματα και το ξεπέρασαν. Άρα κατέληξε δεν έχουμε πλήρη εικόνα της επιδημίας.

Για τον Γκέιτς το πρόβλημα εντοπίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι δυνατότητες για μαζικά τεστ και παροχή θεραπείας σε όσους έχουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα είναι περιορισμένες.

Ο Gates αποκάλυψε πως σε συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, που είναι και Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, ο τελευταίος του είπε πως καλεί τις χώρες της ηπείρου να λάβουν μέτρα όσο ακόμη τα κρούσματα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Κράτη και διεθνής διάσταση...

Ο Noah παρατήρησε πως διαφορετικές χώρες βιώνουν την πανδημία σε διαφορετικό χρόνο. Ακόμα και στο εσωτερικό χωρών, όπως στις ΗΠΑ, οι διάφορες πολιτείες λαμβάνουν διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικό χρόνο. Τι συμβαίνει όταν μερικές χώρες λαμβάνουν μέτρα και άλλες όχι, ρώτησε τον Gates ο Noah, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ταξίδια μεταξύ χωρών που δεν έλαβαν σοβαρά το θέμα.

Δυστυχώς οι πλούσιες χώρες που έχουν επιτυχώς αντιμετωπίσει την πανδημία δεν θα επιτρέψουν σε ανθρώπους από τις φτωχότερες χώρες να έρθουν στην χώρα εκτός αν μπουν σε καραντίνα ή να υποβληθούν σε τεστ ή να αποδείξουν κάπως πως έχουν ανοσία, είπε ο Gates. «Αυτό θα σταματήσει την μετάβαση ανθρώπων μεταξύ συνόρων δραματικά τα επόμενα χρόνια, μέχρι να πάμε στον πλήρη εμβολιασμό», δήλωσε.

Μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ όμως, «είναι διαφορετικό, δεν θα διχοτομήσουμε την χώρα», ανέφερε ο Gates. «Γι' αυτό είμαστε σε αυτό όλοι μαζί, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θα κάνουμε σε ξένους υπηκόους που είναι η μείωση κατά πολύ των αριθμών και να έχουμε πολύ αυστηρό έλεγχο. Δεν μπορούμε να έχουμε σύνορα σε κάθε πολιτεία και να έχουμε ένα περίπολο κέντρο καραντίνας.» Συνεπώς ολόκληρη η χώρα, ακόμα και αν έχεις μικρούς αριθμούς κρουσμάτων οι οποίοι πολλαπλασιάζονται ραγδαία, πρέπει να λάβει μέτρα εγκαίρως.

Χρηματοδότηση και εμβόλιο...

Πρόσφατα ο Μπίλ και η Μελίντα Γκέιτς δώρησαν 100,000,000 $ αλλά όπως παρατηρεί ο Trevor Noah «τα χρήματα δεν φαίνεται να έλυσαν αυτό το πρόβλημα».

«Και διότι το ίδρυμά μας έχει τόσο μεγάλη εμπειρία στις λοιμώδεις ασθένειες, για επιδημίες, χρηματοδοτήσαμε αρκετά πράγματα, για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, για παράδειγμα για προσπάθειες εμβολιασμού. Τα χρήματα που δίνουμε σε πρώτο στάδιο μπορούν να επιταχύνουν τα πράγματα.»

Από όλα τα δυνητικά εμβόλια, υπάρχουν επτά που είναι τα πιο υποσχόμενα, αν και από αυτά το πολύ δύο θα τύχουν τελικής επιλογής. Ο Γκέιτς ωστόσο ανέφερε ότι χρηματοδοτούν εργοστάσια και για τα εφτά εμβόλια ούτως ώστε να μην σπαταλάται χρόνος για το αν δουλεύει και μετά να κτιστεί το εργοστάσιο.

Για να φτάσουμε στο εμβόλιο θα χρειαστούμε 18 μήνες, προβλέπει ο Γκέιτς, καθώς και ο Δρ Φάουτσι, και γι' αυτό χρειάζονται όλες οι μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας πριν να φτάσουν στο στάδιο παραγωγής.

Με τα πιο πάνω κατά νου, θα δαπανηθούν δισεκατομμύρια δολλάρια σε εργοστάσια και έρευνες που δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Ωστόσο, «μερικά δισεκατομμύρια για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όπου υπάρχουν τρισεκατομμύρια δολλάρια, τρισεκατομμύρια δολάρια θα χαθούν στην οικονομία, οπότε το αξίζει», υπογράμμισε.

Το Ίδρυμα Gates θέλει να επιταχύνει την ανακάλυψη του εμβολίου η οποία μπορεί να καθυστερήσει αν αφεθεί μόνο στις κρατικές αρχές.

«Σε κανονικές κυβερνητικές διαδικασίες για το πιο εμβόλιο είναι το κατάλληλο μπορεί να χρειαστούν μερικούς μήνες. Αλλά το ίδρυμά μας, όπως γνωρίζεις, μπορεί να δώσει ώθηση σε αυτό και έτσι να εξοικονομηθούν μήνες διότι κάθε μήνας μετρά», εξήγησε.

Ορισμένα πράγματα θα ανοίξουν και πάλι το καλοκαίρι, αν κάνουμε τα πάντα σωστά, «αλλά δεν θα είναι απολύτως κανονικά, θα συνεχίσουμε να ανησυχούμε», τόνισε.

Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορεί να είναι η μαζική και συνεχής χρήση μασκών, όπως γίνεται στην Κίνα τώρα.

«Θα έχουμε πολλά ασυνήθιστα μέτρα μέχρι να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον κόσμο. Ξέρεις, εφτά δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι δυσκολάκι, αλλά είναι εκεί που πρέπει να φτάσουμε, παρά τις διαφορές, προκειμένου να μειώσουμε την ζημιά.»

Βιοτρομοκρατία η απειλή του μέλλοντος...

Ο Noah ρώτησε τον Gates αν έχει κάποια άλλη πρόβλεψη για το μέλλον, τη στιγμή που η πρόβλεψή του για μια τέτοια πανδημία έχει ήδη βγει αληθινή.

Ο Gates ανέφερε πως αυτή είναι μια επιδημία που προκλήθηκε από φυσικά αίτια και όσο κακή και αν είναι φαίνεται πως με τον κατάλληλη αντιμετώπιση θα έχεις περίπου 1% θνησιμότητα. Όμως, «μπορεί να υπάρξουν επιδημίες οι οποίες είναι χειρότερες από αυτή, συμπεριλαμβανομένων και επιδημιών που δεν προκαλούνται φυσικά, οι οποίες είναι μορφή βιοτρομοκρατίας.»

Ωστόσο παραμένει αισιόδοξος διότι η επιδημία του κορωνοϊού έφερε τόσο μεγάλη αλλαγή στον κόσμο που την επόμενη φορά θα υπάρχουν οι υποδομές και τα εργοστάσια εμβολίων που ο κόσμος θα είναι έτοιμος για την επόμενη επιδημία.

Στο τέλος της εκπομπής, ο Trevor Noah ευχήθηκε τα λόγια του Gates να είναι και πάλι προφητικά και οι δύο υποσχέθηκαν να ξαναπαίξουν τένις μετά το τέλος της πανδημίας.



ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...