H Προφητεία ! Ήταν μόλις Σεπτέμβριος του 2019 όταν ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στο CNN Greece "προφήτευε" πανδημία !


Ηταν μόλις Σεπτέμβριος του 2019 όταν ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στο CNN Greece προφήτευε πανδημία. Για την ακρίβεια είχε κάνει λόγο για αναμενόμενη πανδημία μέσα στον 21ο αιώνα με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που ακολουθεί η επιστήμη.

«Περίπου κάθε 30 χρόνια έχουμε μια πανδημία γρίπης, φυσικά το μεσοδιάστημα διαφέρει, άρα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε μια πανδημία γρίπης μέσα στον 21ο αιώνα», έλεγε τότε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

«Συνήθως είναι ένα στέλεχος γρίπης που μεταλλάσσεται, οπότε περιμένουμε πιθανώς να είναι αυτό. Συνήθως αυτό συμβαίνει, είτε μια γρίπη των πουλερικών, είτε μια γρίπη των χοίρων που μεταλλάσσεται και γίνεται πιο φιλική προς τον άνθρωπο», ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

«Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει ετοιμότητα να διακρίνει κανείς γρίπη εκτός εποχής σε περίπτωση πανδημίας και να έχει ετοιμότητα σε υποδομές και μονάδες εντατικής θεραπείας για τα σοβαρά περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγους μήνες μετά θα αναλάμβανε να σώσει τους Έλληνες από την πανδημία που με βεβαιότητα είχε προφητέψει.

Ακούστε εκείνη την απίστευτη συνέντευξη...



Στη συνέχεια διαβάστε λέξη-λέξη το βιογραφικό του. Έχει σημασία. Καλή τύχη….

Ο Σωτήρης Τσιόδρας γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1965 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Σύντομα, όμως, η οικογένεια του επέστρεψε στην Ελλάδα και ο κ. Τσιόδρας τέλειωσε το Λύκειο στη γειτονιά του την Κυψέλη (με άριστα) και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων.

Δύο χρόνια αργότερα πήρε μετεγγραφή ως αριστούχος στην Ιατρική Σχολή Αθήνας. Ολοκλήρωσε με «Αριστα» τον Μάρτιο του 1991.

Ακολούθησε η στρατιωτική του θητεία. Το 1991-93 υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς, ως γιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, την Αρτα, τη Σύμη, την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου εργάσθηκε επίσης ως ειδικευόμενος Παθολογίας για 6 μήνες.

Ξεκινώντας την ιατρική σταδιοδρομία του, έδωσε συνέντευξη σε 10 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ και τα 3 πρώτα χρόνια τα πέρασε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein. Από το 1997 έως το 2001, ήταν εσωτερικός ειδικευόμενος ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard και ο μοναδικός υποψήφιος προερχόμενος από ξένη χώρα που έγινε δεκτός.

Το 1998 έλαβε τίτλο με το όνομα «Υπότροφος ερευνητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Harvard». Εκεί εκπαιδεύτηκε στην κλινική παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, το οποίο περιελάμβανε και ασθενείς με πολύπλοκες λοιμώξεις σε έδαφος ανοσοκαταστολής, π.χ. από μεταμοσχεύσεις (παγκοσμίως γνωστό κέντρο για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος και μυελού των οστών) ή από AIDS. Το 2001 απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από την ίδια Σχολή.

Με αυτή την πορεία στις ΗΠΑ, ο κ. Τσιόδρας θα μπορούσε να μείνει εκεί και να κάνει ιατρική καριέρα σε μια χώρα που σαφώς δίνει περισσότερες προοπτικές και δυνατότητες. Επέλεξε όμως να επιστρέψει στην Ελλάδα (2001) όπου ολοκλήρωσε το υποχρεωτικό από το νόμο Αγροτικό του στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης.

Μετά το τέλος της θητείας του απασχολήθηκε ως λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Την επόμενη χρονιά υπέβαλε τη διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναγορεύτηκε διδάκτορας και από το Δεκέμβριο του 2003 ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα διανύοντας όλες τις βαθμίδες εξέλιξης: επιστημονικός συνεργάτης, λέκτορας, επίκουρος, αναπληρωτής και σήμερα πλέον τακτικός καθηγητής Ιατρικής.

Στο μεσοδιάστημα δραστηριοποιήθηκε ως λοιμωξιολόγος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ, στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, ενώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.

Και άλλες φορές στην πρώτη γραμμή...

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσιόδρας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και συμμετέχει στην οργάνωση και στην αντιμετώπιση ιώσεων. Το 2005 συμμετείχε στην οργάνωση και στον σχεδιασμό αντιμετώπισης πανδημίας γρίπης και στην ολοκλήρωση του Εθνικού σχεδίου Πανδημίας ως μέλος της ομάδας συγγραφής. Συμμετείχε επίσης, ως ειδικός λοιμωξιολόγος σε θέματα δημόσιας Υγείας, σε 4μελείς επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European CDC), οι οποίες επιθεώρησαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την προετοιμασία για πανδημία γρίπης σε εθνικό επίπεδο (Ιταλία και Ουγγαρία).

Ως λοιμωξιολόγος–σύμβουλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετείχε ενεργά σε αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων αλλά και στην διερεύνηση επιδημιών όπως η επιδημία μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στην Λήμνο το 2003, η επιδημία από περιστατικά Σαλμονέλλωσης στο Αργος το 2004 η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για γρίπη των πουλερικών Η5Ν1 το 2005-2006 καθώς και η πανδημία γρίπης 2009-2010, οι επιδημίες ελονοσίας και Δ. Νείλου το 2010-2012 και η επιδημία λύσσας σε ζώα στην Βόρειο Ελλάδα το 2012-2013.

Πολύτεκνος και ψάλτης...

Οπως προαναφέρθηκε, πέρα από επιστήμονας, ο κ. Τσιόδρας είναι πατέρας επτά παιδιών και ψάλτης. Ο χαμηλών τόνων επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κορωνοϊού είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας και συνηθίζει να ψέλνει στην ενορία όπου ανήκει. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή ψάλτης στη Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων, ήταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη Θεία Λειτουργία, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία πιστών λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.




ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...