Χάλασαν τον κόσμο οι Σκοπιανοί ! Για το μπλόκο της μιας ημέρας του ΝΑΤΟ στο «Μακεδονική γλώσσα» !


Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα Σκόπια η δήλωση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ότι ο προσδιορισμός της γλώσσας ως «Μακεδονική», θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι Σκοπιανοί διαμαρτυρήθηκαν για το επίμαχο σημείο στα επίσημα έγγραφα κατά την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, όπου εκεί που αναγράφεται η γλώσσα τοποθετήθηκε η σημαία των Σκοπίων. 

Η Συμμαχία δεν χρησιμοποίησε τον όρο «μακεδονική γλώσσα» στον ιστότοπό της όπως συνήθιζε ανέκαθεν, αλλά τον όρο «γλώσσα προσκληθείσας χώρας» (language invitee country).

«Στη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής της υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, αντί του επιθέτου «Μακεδονική» ως γλώσσα, παρουσιάστηκε η σημαία της πΓΔΜ, ενώ δίπλα αναγράφονταν οι άλλες γλώσσες ‘αγγλικά’, ‘γαλλικά’, ‘ρωσικά’…» γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων αναφερόμενο σε ερώτηση που έγινε από δημοσιογράφο.

Μπλόκο για μια ημέρα...

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του σκοπιανού πρακτορείου ΜΙΑ, ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση από την ελληνική πλευρά για να μην χρησιμοποιηθεί ο επίμαχος όρος στην ιστοσελίδα μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα, λόγω ‘’της ευαισθησίας της διαδικασίας επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Ένταξης της “Μακεδονίας” στη Συμμαχία, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί την Παρασκευή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο’’.

Μια υψηλόβαθμη πηγή του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε μέσω του MIA ότι «το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιεί τον όρο ‘μακεδονική γλώσσα’ μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη συμφωνία Πρεσπών».

«Επιστροφή στη συνήθη πρακτική»

Το ΝΑΤΟ, λένε οι πηγές, ‘’κάνει τα πάντα για να μην προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από οποιαδήποτε πλευρά και για να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία ένταξης της “Μακεδονίας” στη Συμμαχία’’.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το ΝΑΤΟ θα επιστρέψει στη συνήθη πρακτική της χρήσης του όρου ‘’μακεδονική γλώσσα’’, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη μέχρι τώρα πρακτική, αναφέρει το ΜΙΑ.















ΠΗΓΗ: crashonline.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...