Προκλητικό δημοσίευμα του ΕUobserver για Ελλάδα και Κύπρο: «Οι φίλοι του Πούτιν που δεν απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες» !


Έντεκα χώρες της ΕΕ έχουν μέχρι τώρα αρνηθεί να προχωρήσουν σε απέλαση Ρώσων διπλωματών δείχνοντας έλλειψη αλληλεγγύης στην Βρετανία.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων δημοσίευμα του euobserver το οποίο κατονομάζει τις 11 αυτές χώρες σαν να τις «καρφώνει» στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ότι δεν στηρίζουν την Βρετανία.

Ανάμεσά τους Ελλάδα και Κύπρος για τις οποίες αναφέρει ότι πουλούν ευρωπαϊκά διαβατήρια σε Ρώσους ολιγάρχες κερδίζοντας εκατομμύρια, ενώ αναφέρει την έλλειψη απελάσεων απο την Ελλάδα το γεγονός ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό μετέχει ένα φιλο-ρωσικό ακροδεξιό κόμμα οι ΑΝΕΛ.

Οι χώρες που κατονομάζει ο αρθρογράφος του EUobserver είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Όπως λέει το δημοσίευμα:

«Κάποιες από αυτές είναι πολύ πιθανό να συνδράμουν το Λονδίνο στις απελάσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το Βέλγιο ακόμη εξετάζει ποιους από τους 140 Ρώσους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα απελάσει.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney υποσχέθηκε τη Δευτέρα ότι θα “εξετάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα ”για να δείξει “αλληλεγγύη ” με τη γειτονική χώρα. Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών είπε: “Η εξέλιξη της υπόθεσης όπως και η απάντηση της Ρωσίας θα επηρεάσουν την δική μας απόφαση για το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση ”

Η Πορτογαλία δεν σχεδιάζει την απέλαση Ρώσων διπλωματών λέγοντας πως την συνολική αντιμετώπιση του θέματος από τα 28 κράτη αντί να κάνει μονομερείς κινήσεις.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Λουξεμβούργου δήλωσε στον EUobserver: “Η κυβέρνηση μας αναμένει το πόρισμα των ειδικών για την υπόθεση”.

“Υπάρχουν μόνο ελάχιστοι Ρώσοι διπλωμάτες στο Λουξεμβούργο και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι εμπλέκονται σε κάποια κατασκοπευτική ενέργεια. Το Λουξεμβούργο διατηρεί δύο διπλωμάτες στην Ρωσία. Εάν απελάσουμε δύο διπλωμάτες και η Ρωσία σε ανταπόδοση απελάσει τους δύο δικούς μας θα μείνουμε χωρίς διπλωματική εκπροσώπηση στη Μόσχα» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.»

Και το άρθρο του euobserver συνεχίζει:

«Άλλα κράτη της ΕΕ που έχουν ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία είπαν ότι δε σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πελάσεις Ρώσων διπλωματών παρά το γεγονός ότι υπέγραψαν το κείμενο της ΕΕ που καταδικάζει τη Ρωσία για την επίθεση με χημικά στη Βρετανία.

“Δεν πρόκειται να λάβουμε μέτρα απέλασης” δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz.

“Θέλουμε να κρατήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας με την Ρωσία ανοικτά. Η Αυστρία είναι μια ουδέτερη χώρα και βλέπει το ρόλο της ως ρόλο γεφυροποιού ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση” είπε.

Η κυβέρνηση της Μάλτα η οποία έχει κερδίσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ από την πώληση διαβατηρίων σε πλούσιους Ρώσους επανέλαβε τη θέση του Λουξεμβούργου.

«Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε καμιά απέλαση καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως την διακοπή των διπλωματικών μας σχέσεων. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε την Βρετανία και τους εταίρους μας» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών τα χώρας.

Η Βουλγαρία η οποία έχει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία έφερε ως δικαιολογία ότι αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της Ένωσης και κατά συνέπεια επιβάλλεται να κρατήσει ουδέτερη στάση.

Η Ελλάδα όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός περιλαμβάνει ένα φιλο-ρωσικό ακροδεξιό κόμμα τους ΑΝΕΛ, είχε πει νωρίτερα ότι δεν πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις σε ένα κράτος μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ και ότι θα ήθελε περισσότερες αποδείξεις για το τι ακριβώς συνέβη στην βρετανική πόλη Σάλσμπερι.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο στον EUobserver όταν του ζητήθηκε.

Τα ρωσικά χρήματα...

Η Κύπρος της οποίας οι τράπεζες κρατούν δισ. ευρώ στη ρωσική πρωτεύουσα επίσης πουλούν διαβατήρια της ΕΕ σε πλούσιους Ρώσους όπως κι η Ελλάδα που ακολουθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσουν σε κυρώσεις καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έγινε στη Βρετανία.»

Το άρθρο καταλήγει ότι η Ουγγαρία η οποία ανήκει στο κλαμπ των φιλο-ρωσικών χωρών είπε ότι θα απελάσει ένα Ρώσο διπλωμάτη ενώνοντας την στήριξή του τα υπόλοιπα 15 κράτη τα οποία έχουν απελάσει 31 διπλωμάτες συνολικά με τη Βρετανία να έχει απελάσει 23, μέχρι στιγμής.ΠΗΓΗ: pronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...