ΕΚΤΑΚΤΟ : Ετοιμάζεται για πλημμύρα ο Έβρος ! Οι Βούλγαρoι έστειλαν ρηματική διακοίνωση ! Ανοίγουν το φράγμα του Ιβαήλoβγκραντ !


Πολύ σοβαρός κίνδυνος υπάρχει τις επόμενες ώρες στο νομό Έβρο, μετά την ενημέρωση των Βουλγάρων ότι πρόκειται να αποδεσμεύσουν από το φράγμα του Ιβαήλλοβγκραντ τεράστιες ποσότητες νερού, την στιγμή που στον ποταμό Έβρο η στάθμη στο Πύθιο αλλά και στην περιοχή του Δέλτα βρίσκεται πάνω από τα όρια συναγερμού όπως αναφέρει το evros-news.gr.

Συγκεκριμένα, η βουλγαρική πλευρά με ρηματική διακοίνωση έκανε γνωστό ότι μετά από τα μεσάνυχτα θα αρχίσει να αποδεσμεύει από το Ιβαήλοβγκραντ μεγάλες ποσότητες γιατί υπάρχει εκεί τεράστια πίεση στο φράγμα. Αυτά τα νεράμέσω του Άρδα αναμένεται να φτάσουν σε λίγες ώρες στην περιοχή του Πυθίου όπου ήδη έγινε τεχνητή πλημμύρα για να μειωθεί η στάθμη που παραμένει πάνω από τα όρια συναγερμού,

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, έχει κινητοποιήσει ήδη τους πλαντες, δημάρχους, στρατό, πυροσβεστική, αστυνομία και κάθε άλλον φορά, ζητώντας να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανό σπάσιμο των αναχωμάτων με καταστροφικές συνέπειες.

Η κατάσταση είναι πραγματικα κρίσιμη και ο κίνδυνος όσο περνούν οι ώρες θα αυξάνεται, γιατί συνήθως οι Βούλγαροι αποδεσμεύουν μεγαλύτερες ποσίτητες νερών από αυτές που αναφέρουν στην επίσημη ειδοποίηση τους.

Ρηματική διακοίνωση από τη Βουλγαρία παρέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου από τη Βουλγαρία, με βάση την οποία οι «γείτονες» ανακοινώνουν ότι από αύριο 28 Μαρτίου θα ανοιξουν το φράγμα του Ιαβήλβγκραντ και θα στέλνουν 730 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook όπως αποκαλύπτει ο xronos.gr:

«Κρίσιμες για ενδεχόμενους κινδύνους από πλημμυρικά φαινόμενα στους ποταμούς Έβρο και Αρδα, θα είναι οι επόμενες ημέρες, καθώς οι βουλγαρικές αρχές προειδοποιούν ότι θα αποδεσμεύσουν μεγάλες ποσότητες νερών (730μ3/sec) από το φράγμα του Ιβάϊλοβγκραντ.

Σημειώνεται πως το ύψος της στάθμης του Έβρου ποταμού στο Πύθιο και στο Δέλτα, από την προηγούμενη Κυριακή, έχει υπερβεί το όριο συναγερμού!

Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Έβρου και της Περιφέρειας μας, βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας. Παρακολουθούν την εξέλιξη του πλημμυρικού φαινόμενου, εξετάζουν τα δεδομένα που προκύπτουν, εκτιμούν την κατάσταση και λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα»

Την ιδια ώρα, όλα τα σταθμήμετρα των ποταμών του νομού δειχνουν πάνω από το όριο του συναγερμου, πράγμα που σημαίνει ότι ο εφιάλτης των πλημμυρών είναι εδώ.

Επικινδυνότητα υπάρχει επίσης και στις περιοχές Κορνοφωλιάς, Λυκόφης, Λαγυνών, Τυχερού. Αν επαληθευτεί η ρηματική, σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί και σ’ όλο το μήκος της λεκάνης απορροής του Άρδα. Αν επαληθευτεί η προειδοποίηση της ρηματικής .

Το ΣΟΠΠ της ΠΕ Έβρου βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να εκτιμηθεί άμεσα η κατάσταση ενώ γίνεται έλεγχος των αναχωμάτων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από την Πολιτική Προστασία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια ετοιμότητα, αλλά και ανησυχία καθώς 20 μέρες η αντοχή των αναχωμάτων έχει δοκιμαστεί από τις υψηλές στάθμες και τις υψηλές πιέσεις.

Τεχνητή πλημμύρα στο Πύθιο-Άνοιξαν τα θυροφράγματα...

Στην απόφαση να ανοίξουν τα θυροφράγματα στην περιοχή του Πυθίοιυ, όπου η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου ξεπέρασε τα όρια συναγερμού φτάνοντας στα 5.88 μέτρα (όριο συναγερμού 5.80) προχώρησε προχτές ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, για να μην σπάσουν τα αναχώματα και προκληθούν τεράστιες καταστροφές.

























ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...