Ιδού το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες ! Δύσκολος χειμώνας περιμένει τα ελληνικά νησιά !


Μισθώνουν τα περισσότερα ξενοδοχεία στα νησιά για να φιλοξενήσουν τους μετανάστες!

Το σχέδιο αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των προσφύγων στα νησιά ενόψει του χειμώνα παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στις πληροφορίες περί παραίτησής του δήλωσε: «Υπάρχει ένα γεγονός, ότι εδώ στη συνέντευξη Τύπου βρίσκομαι ως υπουργός». Πάντως, ο ίδιος χαρακτήρισε την πρόταση για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης «εξαιρετικά τιμητική», καθώς «είναι κάτι που έχει να κάνει με πράγματα, με τα οποία είναι συνδεδεμένη όλη μου η ζωή. Θα το παλέψω και θα δούμε τι θα γίνει».

Αναλύοντας το σχέδιο για τα νησιά, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2016: τη διεύρυνση της χωρητικότητας των κέντρων υποδοχής με τη δημιουργία επιπρόσθετων χώρων μέσα ή δίπλα στα hot spots και την κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων. Ωστόσο, πέρυσι το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε καθώς συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις από τους δημάρχους των νησιών και μερίδα των τοπικών κοινωνιών. 

«Το σχέδιο αυτό σήμερα αποκτά καινούρια επικαιρότητα με την αύξηση των ροών και η εξεύρεση νέων χώρων παραμένει επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος έκρινε τις συνθήκες φιλοξενίας στη Μυτιλήνη «πολύ κακές», στη Σάμο «κακές αλλά βελτιώνονται» και στη Χίο «όχι καλές, αλλά μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες».

Σχετική επιστολή προς τους δημάρχους των νησιών απέστειλε ο υπουργός πριν από δέκα ημέρες «για να δούμε πού βρισκόμαστε χωρίς να συνεχιστεί το blame game». Απαντώντας, εξάλλου, στις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών για αύξηση της εγκληματικότητας στα νησιά ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, στη Σάμο και τη Μυτιλήνη η εγκληματικότητα εξαιτίας μεταναστών και προσφύγων έχει αυξηθεί λιγότερο από 1% και στα υπόλοιπα νησιά λιγότερο από 0,5%.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να μισθώσουν ξενοδοχεία στα νησιά για τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί πρόσφυγες, ενώ «οι ξενοδόχοι της Λέσβου και της Χίου δέχονται να παράσχουν τα ξενοδοχεία τους για τη βελτίωση της κατάστασης». 

Ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθούν χώροι στα νησιά και σε «περίπτωση έκτακτης ανάγκης» η κυβέρνηση στοχεύει στη χρησιμοποίηση πλοίων ως πλωτών μέσων φιλοξενίας, ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. «Σήμερα η κατάσταση είναι έκτακτη, αύριο θα είναι πιο έκτακτη. Επομένως είναι θέμα εβδομάδων αν θα βρούμε οικόπεδα για την επέκταση των ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) ή αν θα βάλουμε τα πλωτά μέσα», εξήγησε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε μια ειδική φάση του μεταναστευτικού», η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση των ροών από τα μέσα Αυγούστου, όχι μόνο από το Αιγαίο, αλλά και από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι ημερήσιες αφίξεις από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 56, τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν 214, ενώ στον Έβρο οι αφίξεις σημείωσαν τον ίδιο μήνα αύξηση κατά 282% σε σχέση με πέρυσι. 

Ωστόσο, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ισχύει, γιατί έχει πετύχει μειώσεις ροών κατά 97% από το 2015 και μετά» και συμπλήρωσε ότι «ως κυβέρνηση βρισκόμαστε σε μια ανησυχία, αλλά δεν θεωρούμε ότι έχει καταπέσει η Συμφωνία, απλά έχουμε αυξήσει τις διπλωματικές μας πιέσεις, ώστε και τα δύο μέρη της Συμφωνίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Στη φάση αυτή των αυξημένων ροών η κυβέρνηση, διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, μιλάει «για αποσυμφόρηση των camp και όχι αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα νησιά μπορούμε να μεταφέρουμε μόνο τρεις κατηγορίες: τους ευάλωτους, τα ασυνόδευτα και όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία κατά την εξέταση του αιτήματος ασύλου». 

Αυτή η αποσυμφόρηση είναι σε εξέλιξη «όταν έχουμε θέσεις», ωστόσο «το να μεταφέρεις ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς τον Οκτώβριο μεταφέρθηκαν 2.796 άτομα στην ενδοχώρα, αλλά ήρθαν 3.998 στα νησιά».

Επιπροσθέτως, το υπουργείο θέλει να αυξήσει τον αριθμό των επιστροφών στην Τουρκία, «ώστε να αποτελέσει ένα μήνυμα για να μην έρχονται». «Η κυβέρνηση είναι αντίθετη στην καταπάτηση οποιασδήποτε διεθνούς συνθήκης, αλλά επίσης αντίθετη στο να έρχονται πρόσφυγες και μετανάστες ανεξέλεγκτα.

 Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες, αλλά και να προστατεύσουμε τη χώρα από ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που δεν θα μπορεί να αντέξει η χώρα και στους οποίους δεν θα μπορούμε να αποδώσουμε τα δικαιώματά τους», είπε ο κ. Μουζάλας.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στην ενδοχώρα, όπου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «ήμασταν έτοιμοι να κλείσουμε κάποια κέντρα φιλοξενίας στην Ελευσίνα, τα Τρίκαλα, τα Οινόφυτα, το Δερβένι και τον Βόλο τα οποία θα κλείσουμε αλλά θα τα κρατήσουμε για να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο». Στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να παραδώσει 30.000 θέσεις σε διαμερίσματα, αλλά έχει παραδώσει ως τώρα 20.000. 

Για το λόγο αυτό το υπουργείο ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «χωρίς να αλλάξει το οικονομικό πρόγραμμα να δημιουργήσει θέσεις και σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα μόνο για το χειμώνα».

Εξάλλου, σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά παρατήρησε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε δομές και να φτιάξουμε καλύτερες συνθήκες τράνζιτ διαβίωσης ανηλίκων σε κάποια μέρη, όπου οδηγούνται σε κράτηση πριν μπουν σε δομή. Σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί».












ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ,ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ !



ΠΗΓΗ: el.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...