Ο Πρόεδρος της Σερβίας επανέλαβε την προσβολή στην Ελλάδα !


«Να λέμε τα Σκόπια “Μακεδονία”» !

Μπορεί στις αρχές του έτους ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς να παραδέχθηκε ότι ήταν «ανοησία» και «λάθος» από την πλευρά της Σερβίας η αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία», ένα «λάθος που πρόσβαλε τους Έλληνες», αλλά ο Πρόεδρος της Σερβίας δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και μάλιστα δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να συνεχίσει να αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία», αδιαφορώντας για την προσβολή στους Έλληνες και την ομολογία του ΥΠΕΞ του ότι πρόκειται περί ανοησίας και λάθους.

Προφανώς και οι Σέρβοι «παίζουν» με τις ισορροπίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά ο Σέρβος Πρόεδρος οφείλει να έχει στον νου του και τις ισορροπίες των Βαλκανίων.

Διότι όλοι οι Βαλκάνιοι «περνάνε» από την Ελλάδα, θέλουν δεν θέλουν, «φίλοι» ή «εχθροί».

Η σκοπιανή εφημερίδα VECER αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, στην σερβική δημόσια τηλεόραση RTS, δίνοντας έμφαση στις αναφορές του για τις σχέσεις Σκοπίων-Σερβίας.

Σύμφωνα με την VECER, ο Νίκολιτς στη συνέντευξή του εκτίμησε ότι, παρά το γεγονός ότι τα Σκόπια ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, η σερβική πολιτική έναντι της γειτονικής χώρας σε σχέση με την αναγνώριση της αποκαλούμενης «συνταγματικής ονομασίας» και της εδαφικής ακεραιότητάς της, δεν πρέπει να αλλάξει.

«Η “Μακεδονία” έσφαλε με εμάς. Όμως εμείς έχουμε καλές σχέσεις μαζί της. Πρέπει να προστατεύσουμε την “Μακεδονία”. Μας χρειάζεται η “Μακεδονία”. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε χάος και λυπούμαι γι’ αυτό. Δεν ξέρω εάν και πότε θα σχηματίσουν κυβέρνηση» ανέφερε ο Σέρβος Πρόεδρος, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σε ερώτηση αν απομακρύνθηκαν οι πινακίδες που ανέφεραν τα Σκόπια ως FYROM κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Σερβίας, σύμφωνα με τη VECER, ανέφερε:

«Δείτε, αυτό το θέμα ήταν ένας από τους λόγους που σε μία φιλική συνομιλία με τον [σ.σ. Σκοπιανό Πρόεδρο] Γκιόργκε Ιβάνοφ στις Βρυξέλλες, φιλονικήσαμε.

»Με ρώτησε γιατί βάλαμε αυτήν την πινακίδα που έγραφε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, από τη στιγμή που έχουμε αναγνωρίσει τη χώρα με το όνομα “Μακεδονία”.

»Εγώ του είπα: ξέρεις, οι Έλληνες έφτιαξαν αυτόν τον δρόμο [σ.σ. ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ] και όταν δόθηκε αυτός στην κυκλοφορία έβαλαν την πινακίδα, με σκοπό οι άνθρωποι που ταξιδεύουν από χώρες της ΕΕ να γνωρίζουν σε ποια χώρα εισέρχονται.

»Η ΕΕ αναγνωρίζει τη χώρα ως FYROM. Έτσι, ανέγραψαν στην πινακίδα την ονομασία με την οποία απευθύνεται σε εσάς όλη η ΕΕ και όλοι οι άλλοι, με εξαίρεση τη Σερβία. Λοιπόν, για ποιο λόγο ενοχλείστε; Φυσικά, μετά από αυτό, ο Ιβάνοφ εξερράγη».

Σύμφωνα με την VECER, o Νίκολιτς είπε, επίσης, ότι η χώρα του δεν προχωρά σε αντίμετρα έναντι των Σκοπίων.

«Ξέρετε, αντίμετρα θα ήταν να αλλάξουμε εμείς την απόφασή μας για το όνομα με το οποίο αναγνωρίσαμε την “Μακεδονία”. Είναι ρεαλιστικό αυτό; Όχι, δεν είναι. Άραγε, αρμόζει στη Σερβία να εκδικείται τους μικρότερους;» αναρωτήθηκε ο Νίκολιτς, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τέλος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ακόμη στην ίδια συνέντευξη πως ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, προσπάθησε «κάπως ατυχώς» να δικαιολογηθεί για την ψήφο της χώρας του υπέρ του Κοσόβου, λέγοντάς του ότι ο Πρέσβης των Σκοπίων στην UNESCO είναι αλβανικής εθνικής καταγωγής και έπραξε αντίθετα από τις οδηγίες που είχε λάβει.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Νίκολιτς εκτίμησε πως στη δεύτερη, επερχόμενη ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO, πρόβλημα για την Σερβία μπορούν να αποτελέσουν και η Ελλάδα, το Ιράν, η Αλγερία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες που απείχαν από την πρώτη ψηφοφορία, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτεί να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες από την σερβική διπλωματία για να πειστούν οι παραπάνω χώρες για τα επιχειρήματα του Βελιγραδίου.

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του έτους ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε ως λάθος την αναγνώριση εκ μέρους του Βελιγραδίου των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθώς, όπως είπε, με αυτό τον τρόπο η χώρα του πρόσβαλε τους Έλληνες.

«Η Σερβία έκανε μεγάλο λάθος. Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κι εμείς χτυπήσαμε τους φίλους μας τους Έλληνες. Τώρα περιμένουμε εκείνοι (σ.σ. η Ελλάδα) να μην αναγνωρίσουν το Κόσοβο, ενώ εμείς αναγνωρίσαμε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και τους προσβάλαμε.

»Τώρα η ΠΓΔΜ ψηφίζει συνεχώς υπέρ του Κοσόβου. Πρέπει να πω ότι είμαστε ανόητοι», είχε δηλώσει τότε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας είχε τονίσει επίσης ότι στις διμερείς σχέσεις Βελιγραδίου – Σκοπίων, η Σερβία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ωστόσο στις πολυμερείς σχέσεις θα χρησιμοποιεί το όνομα ΠΓΔΜ (FYROM).

Συμπλήρωσε δε ότι δεν πρόκειται για κάποιου τύπου εκδίκηση, αλλά για υπεύθυνη κρατική και εθνική πολιτική.

«Η Σερβία δεν είναι παιχνίδι για να παίζει κανείς μαζί της. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας γελοιοποιεί.

»Εάν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας στο Κόσοβο και στα Μετόχια, που κάηκαν και καταστράφηκαν και εάν αυτό δεν φτάνει για να μην ψηφίσει εναντίον της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, τότε θα πρέπει να αμφισβητήσω την ουσία της σχέσης μας», είχε καταλήξει τότε απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου, ότι η χώρα του πρέπει να συνεχίσει να αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» έρχονται σε αντίθεση με τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, ότι δηλαδή ήταν ένα λάθος που πρόσβαλε τους φίλους Έλληνες.











ΠΗΓΗ: el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...