Τα τελευταία λόγια του πληρώματος του μοιραίου Tu-154: «Tα φλαπς, τα φλάπς» !


Οι αναλυτές που έχουν αναλάβει το έτγο της διεύρυνσης της αεροπορικής τραγωδίας στο Σότσι άκουσαν τα τελευταία λόγια του πληρώματος πριν την συντριβή του Tu-154 μετά την απομαγνητοφώνηση του καταγραφέα συνομιλιών στο πιλοτήριο.

Σύμφωνα με ρωσικά δημοιεύματα τα τελευταία λόγια του κυβερνήτη ήταν: «τα φλαπς, τα φλαπς γα@@το», ενώ αμέσως μετά ο συγκυβερνήτης είπε: «πέφτουμε».

Εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες τότε η βασική αιτία συντριβής του αεροσκάφους φαίνεται να είναι η απώλεια στήριξης.

Τα φλαπς (πτερύγια καμπυλότητας) είναι υπεραντωτικές επιφάνειες οι οποίες εκτίνονται κατά την απογείωση και την προσγείωση για να προσφέρουν αυξημένη άντωση στην πτέρυγα σε χαμηλές ταχύτητες.

Η διαδικασία μετά την απογείωση είναι το αεροσκάφος να ανασύρει το σύστημα προσγείωσης και να μειώσει ελάχιστα την ώση των κινητήρων κατά 5% περίπου.

Στη συνέχεια άνοδο μέχρι τα 1500 έως 2500 πόδια (ανάλογα με το αεροσκάφος) όπου τότε μαζεύονται και τα φλαπς.

Η λέξη «τα φλαπς» σημαίνει δύο πράγματα: Είτε ότι αυτά ανέβηκαν πριν το καθορισμένο σημείο οπότε το αεροσκάφος έχασε ξαφνικά ύψος από την απώλεια άντωσης και ο πιλότος ζητούσε επείγοντος αυτά να κατέβουν είτε για κάποιο λόγο είχαν κολλήσει και δεν ανέβαιναν.

Περισσότερο πιθανό είναι το πρώτο ενδεχόμενο καθώς ακόμη και αν μείνουν ανεπτυγμένα τα φλαπς δεν έρχεται απώλεια στήριξης

Το γιατί αυτά μαζεύτηκαν πριν την ώρα τους μπορεί να έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες ένας εκ των οποίων μπορεί να είναι λανθασμένη ένδειξη στην ταχύτητα εξαιτίας προβλήματος στο σωλήνα pitot.











ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...