Ο Peter Λιβανός άρχισε να "χτίζει" το LNG της Αλεξανδρούπολης !


Μπορεί οι επίσημες ανακοινώσεις να έγιναν μόλις την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο ο γνωστός Έλληνας εφοπλιστής που αποφάσισε να συμμετάσχει στην κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρόπουλη, ξεκίνησε ήδη τις προετοιμασίες ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή του project, εφόσον ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση.

Ο λόγος για τον Π. Γ. Λιβανό, ο οποίος εισήλθε με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, μέσω συμφωνίας που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Ο ίδιος ο εφοπλιστής ωστόσο από τις αρχές Δεκεμβρίου είχε κάνει γνωστό μέσω της εταιρείας του ότι έχει ξεκινήσει σε γνωστό ναυπηγείο της Σιγκαπούρης, τις διεργασίες για την πρώτη μετατροπή πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου της Gaslog σε FSRU (πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης).

Μάλιστα το εν λόγω ναυπηγείο ξεκίνησε ήδη τις παραγγελίες υλικών όπως αντλίες, εναλλάκτες θερμότητας, συμπιεστές κλπ, δηλαδή το βασικό εξοπλισμό που απαιτείται ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής ενός πλοίου μεταφοράς LNG σε τερματικό FSRU.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η συγκεκριμένη παραγγελία εξοπλισμού σημαίνει ότι η μετατροπή του πλοίου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στους 6-8 μήνες από την παράδοση των υλικών.

Το ναυπηγείο Keppel όπου έγινε η παραγγελία θεωρείται το πλέον εξειδικευμένο στον κόσμο για μετατροπές πλοίων που εκτελούσαν δρομολόγια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλωτές αποθήκες και τερματικά. Μέχρι στιγμής στη Σιγκαπούρη έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία 3 τέτοιες μετατροπές πλοίων.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η παραγγελία του συγκεκριμένου εξοπλισμού δίνει τη δυνατότητα στην Gaslog του Π. Γ. Λιβανού να μπορεί να ανταποκριθεί σε fast track FSRU projects, καθώς εκτός από το έργο της Αλεξανδρούπολης η ναυτιλιακή εξετάζει και μια σειρά από άλλα πιθανά projects.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Gaslog είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνόκτητη ναυτιλιακή εταιρεία στον τομέα των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, διαθέτοντας ένα σημαντικό σε αξία στόλο LNG tankers, εκ των οποίων αρκετά πληρούν τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν σε FSRU. Η ελληνόκτητη ναυτιλιακή, όπως και άλλες ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, έχουν αναπτύξει σχέσεις με σημαντικούς παραγωγούς LNG ανά τον κόσμο, όπως το Κατάρ, η Ρωσία, εσχάτως και οι ΗΠΑ.

Μάλιστα η Gaslog περιλαμβάνεται μεταξύ των ναυτιλιακών που ξεκίνησαν να μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο που εξάγεται από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, έχοντας υπογράψει πολυετή ναυλοσύμφωνα με εταιρείες όπως η Centrica (Μεγάλη Βρετανία) και η Total (Γαλλία). 

Σύμφωνα με το Vesselsvalue η αξία του στόλου της Gaslog και της Gaslog Partnters ξεπερνά τα 3,5 δισ. δολάρια και είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος σε αξία στον κόσμο (στα LNG tankers) αλλά και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελληνόκτητος, πίσω από τη Maran Gas του Γ. Αγγελικούση.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)
ΠΗΓΗ: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...