Οριστικό το ναυάγιο για ΔΕΣΦΑ ! Οι αγοραστές διαμήνυσαν ότι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την εγγυητική επιστολή τους !


Δεν απέδωσαν οι προσπάθειες για προσέγγιση της ελληνικής πλευράς με τους Αζέρους επενδυτές του ΔΕΣΦΑ, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να οδηγείται σε οριστικό τέλος η υπόθεση του διαγωνισμού του 2013. 

Οι αγοραστές διαμήνυσαν από χθες ότι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την εγγυητική επιστολή τους, ενώ οι προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες ώρες για σύγκλιση δεν απέδωσαν.

Σημειώνεται ότι σήμερα η πλευρά των επενδυτών ζήτησε από την κυβέρνηση να επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση, προκειμένου να επεκτείνει την εγγυητική.

Την αρνητική εξέλιξη αποτυπώνει και επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου ενέργειας η οποία τονίζει ότι οι προτάσεις των αγοραστών που υποβλήθηκαν στη διαπραγμάτευση δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτές στο πλαίσιο του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν.

Παρά την προσεκτική διατύπωση της ανακοίνωσης, η οποία αποτυπώνει ένα θετικό κλίμα σε σχέση με τις τελευταίες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το φθινόπωρο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και επενδυτών, είναι σαφές ότι η ζημιά που προκλήθηκε στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης από την τροπολογία του πρώην υπουργού Ενέργειας Π. Σκουρλέτη αποδείχτηκε πολύ μεγάλη για να υπάρξει επανόρθωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν.

Τι μέλλει γενέσθαι

Υπό το φως της τελευταίας εξέλιξης αναμένεται άμεσα να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του ΔΕΣΦΑ, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα εξεταστούν από κοινού με τους θεσμούς καθώς η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης αποτελεί μνημονιακής δέσμευσης.

 Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να προκηρύξει άμεσα νέο διαγωνισμό, με ανοιχτό το σενάριο εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς είτε να πουληθεί το 66% όπως ίσχυε και στο διαγωνισμό του 2013 ή να ακολουθηθεί μοντέλο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή να διατεθεί ένα μειοψηφικό πακέτο και παράλληλα κομμάτι της εταιρείας να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Σε κάθε περίπτωση το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ, ποσό που θα μοιράζονταν ΕΛΠΕ (212 εκατ. ευρώ) και Ελληνικό Δημόσιο (188 εκατ. ευρώ) δε θα εισπραχθεί και οι σχετικές προβλέψεις για τα έσοδα (που πηγαίνουν στο χρέος) θα πρέπει να διαγραφούν και θα προκληθεί απόκλιση από το στόχο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Άγνωστο παραμένει κατά πόσο η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.








ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...