ΑΝΑΥΔΟΙ ΟΙ ΓΕΩΛΟΓΟΙ ! Ανακάλυψαν τεράστιο σύμπλεγμα από σπήλαια και καταβόθρες !


Ερευνητές στην Κίνα ανακάλυψαν το μεγαλύτερο σύμπλεγμα από φυσικές καταβόθρες στον κόσμο, με 49 από αυτές να καλύπτουν μια έκταση πάνω από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την China Daily, αξιωματούχοι της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια γεωλογικής έρευνας στην επαρχία Shaanxi στη βορειοδυτική Κίνα, βρέθηκαν μπροστά σε καταβόθρες γύρω από την πόλη Hanzhong.

Μετά από εξερευνήσεις τεσσάρων μηνών, που κάλυψε μια έκταση 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά μήκος της καρστικής ζώνης κοντά στην πόλη Hanzhong, μια διεθνής ομάδα γεωλόγων ανακάλυψε ένα σύμπλεγμα από 49 ​​καταβόθρες και περισσότερες από 50 δολίνες που κυμαίνονται από 50 έως 100 μέτρα (164-328 πόδια ) σε διάμετρο.

Οι καταβόθρες εκτείνονται κατά μήκος 200 χιλιομέτρων περίπου σε μια «καρστική» ζώνη στα βουνά Qinling-Bashan της νοτιοδυτικής επαρχίας της Shaanxi και σύμφωνα με πληροφορίες κατανέμονται σε τέσσερις επαρχίες συνολικά, σε Ningqiang, Nanzheng, Xixiang και Zhenba.

Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη καταβόθρα που έχει βρεθεί είναι τόσο βαθιά, που χωράει μέσα της ο Πύργος του Άιφελ, ενώ η διάμετρός της είναι μεγαλύτερη από το ύψος του Empire State Building.

«Η μεγαλύτερη καταβόθρα ήταν στην Zhenba, η οποία είχε και τη μεγαλύτερη διάμετρο 520 μέτρα και μέγιστο βάθος 320 μέτρα,» είπε ο Wang Weihua, επικεφαλής του Τμήματος Γεωλογίας της επαρχίας Shaanxi, στην China Daily.



Η έρευνα πραγματοποιήθηκε επίσης από γεωλόγους του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας της UNESCO για την καρστική γεωλογία, της Διεθνούς Ένωσης Σπηλαιολογίας και άλλων συλλόγων και ιδρυμάτων από την Τσεχία και τη Γαλλία.

Τα αποτελέσματά τους δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σύμπλεγμα από φυσικές καταβόθρες που βρεθεί μέχρι σήμερα.

«Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συμφώνησε, ότι το σύμπλεγμα στην Hanzhong είναι σπάνιο, πλήρες και εντυπωσιακό. Η έρευνα έχει γίνει βάσει όλων των διεθνών γεωλογικών προτύπων,» δήλωσε ο Weihua στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η καρστική γεωμορφολογία είναι το αποτέλεσμα τις διάλυσης των πετρωμάτων, όπως ο ασβεστόλιθος, ο δολομίτης, το μάρμαρο από τα φυσικά φαινόμενα, από το νερό κυρίως αλλά και τον αέρα, δημιουργώντας έτσι υπόγεια συστήματα αποχέτευσης με καταβόθρες, σπήλαια και σήραγγες.

Ηλίας Σιατούνης






ΠΗΓΗ: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...