ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ! Τα capital controls, το Plan B, ο εξευτελισμός του Αλέξη Τσίπρα και το come back στην ελληνική πολιτική σκηνή !


Ένα χρόνο μετά την επιβολή των capital controls στην Ελλάδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του DiEM 25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει για το εν λόγω μέτρο, τον Αλέξη Τσίπρα, το περιβόητο Plan B αλλά και την επιστροφή του στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Capital Controls και Plan B.

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος με συνέντευξης του στη Real News, από το 2013 όταν η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες στην Κύπρο προειδοποιούσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι την επομένη μιας εκλογικής νίκης οι δανειστές θα απειλούσαν με κλείσιμο τραπεζών.

Όσον αφορά στο περιβόητο Plan B, «το σχέδιο για την αποτροπή των capital controls, το plan B -όπως το λέτε εσείς- στόχο είχε την παραμονή της χώρας στο ευρώ υπό όρους που θα της έδιναν τη δυνατότητα να αναπνεύσει και άρα να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εντός του ευρώ. 

Ήταν το αντίδοτο στην απειλή των capital controls. Το σχέδιο προέβλεπε σταθερή σηματοδότηση προν την τρόικα όταν εαν προέβαινε στην εγκληματική κίνηση του κλεισίματος των τραπεζών, η κυβέρνηση θα αντιδρούσε, με:

* Άμεση αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ, κάτι που θα απέφευφε πάση θυσία, καθώς θα υπονόμευε, κυρίως νομικά, τη δυνατότητα της να στηρίζει το ευρώ.

* Δημιουργία παράλληλου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε ευρώ.

* Νομοθέτηση της επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας επί της Τραπέζης της Ελλάδας».

Ο… εξευτελισμός του Αλέξη Τσίπρα...

Στο μεταξύ, ερωτηθείς γιατί δεν έχουν αρθεί ακόμα τα capital controls, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε: «Η κυβέρνηση έχει συρθεί σε ένα μνημόνιο που όλοι οι αναλυτές θεωρούν ατελέσφορο, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ. Όσο για τα capital controls, δεν έχουν καμία λογική. Μένουν μόνο για να θυμίζουν στον πρωθυπουργό ότι τελεί υπό επιτροπεία. Θ αρθούν όταν η τρόικα κρίνει πως απαιτείται νέα μορφή εξευτελισμού».

«Πολιτικά παρών»...

Σε ερώτηση εάν ο κ. Βαρουφάκης είναι πολιτικά παρών, ο ίδιος απαντά: «Μετά τη συνθηκολόγηση, που με ώθησε στην παραίτηση, έκρινα πως ο ρόλος ενός ευρωπαϊστή σε μια Ευρώπη που καταρρέει δεν είναι άλλος από την προσπάθεια δημιουργίας πανευρωπαϊκού κινήματος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, του ουμανισμού και του ορθολογισμού σε ολόκληρη την ήπειρο. (…) 

Ελπίδα μου ήταν ότι ένα τέτοιο κίνημα, αφού αποκτήσει πανευρωπαϊκή δυναμική, θα έρθει και στην Ελλάδα, επιστρέφοντα στη χώρα μας την αισιοδοξία που εξαφάνισε η συνθηκολόγηση. Θεωρώ πως η στιγμή αυτή πλησιάζει. Ναι, λοιπόν, είμαι παρών. Είμαστε παρόντες».







ΠΗΓΗ: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...