Ισραήλ: Σε 3 χρόνια το αέριο από το Λεβιάθαν στην Τουρκία !


Σε τρία χρόνια, αρχές του 2019, το φυσικό αέριο του Ισραήλ από το Λεβιάθαν μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία με αγωγό, δήλωσε ο...Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στρέιτζ στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, εκφράζοντας την άποψη ότι μελλοντικά ίσως ο αγωγός να μεταφέρει και αέριο της Κύπρου. Ο Ισραηλινός Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και ο αγωγός να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Στην συνέντευξή του στη “Χουριέτ” ο Ισραηλινός Υπουργός ρωτήθηκε εάν θα επισπευσθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο και απάντησε: "Δεν θέλω να μπω σε τέτοιες λεπτομέρειες, αλλά νομίζω ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. 

Στις συναντήσεις μας με τους Έλληνες και τους Κύπριους συζητούσαμε πάντα την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, ότι οι δύο χώρες μπορεί να επιθυμούν την κατασκευή ενός αγωγού και ότι ο αγωγός μπορεί να περνάει από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Κατά τη γνώμη μου, αυτό το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί. Ίσως μελλοντικά ο αγωγός να μεταφέρει και αέριο της Κύπρου", ανέφερε. Ωστόσο ο Ισραηλινός Υπουργός είπε ότι αυτές τις αποφάσεις θα τις λάβουν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Κύπρου. "Δεν επιθυμώ να αναμιχθώ στο θέμα. Είναι ένα θέμα ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο", είπε. 

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός Υπουργός είπε ότι είναι πολύ πιθανόν το Ισραήλ να εξάγει το φυσικό του αέριο στην Τουρκία και ίσως στο μέλλον στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου που είναι υπό κατασκευή. "Νομίζω ότι είναι καλό για την Τουρκία, είναι καλό για το Ισραήλ", ανέφερε. Δήλωσε, ακόμη, πως αν η υπάρξει τέτοια συμφωνία θα είναι μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών όπως είναι οι ισραηλινές και αμερικανικές εταιρείες και των τουρκικών εταιρειών.

"Ωστόσο οι δύο χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν να δώσουν κάποιου είδους συγκατάθεση για τέτοια συμφωνία και να συμφωνήσουν για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία", ανέφερε ο Ισραηλινός Υπουργός. Όπως δήλωσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε μερικά χρόνια ενδεχομένως να είναι σε θέση να εξάγουν 2,500 δις κυβικά μέτρα.

 "Υπάρχει πολύ αέριο", είπε προσθέτοντας ότι ότι οι εκτιμήσεις λένε ότι θα βρεθεί ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο. "Εάν αυτό συμβεί το Ισραήλ θα πρέπει να εξάγει πολύ φυσικό αέριο στην δυτική Ευρώπη. Τότε το Ισραήλ μπορεί να εξάγει αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ που κατασκευάζεται από την θάλασσα της Κασπίας στην Τουρκία μέχρι την Ευρώπη", όπως είπε. Σύμφωνα με τον Στέιτζ το Ισραήλ έχει τρεις επιλογές για να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη:

Η πρώτη είναι με LNG, του υγροποιημένου αερίου στην Αίγυπτο με υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Το φυσικό αέριο θα υγροποιηθεί στην Αίγυπτο και θα μεταφερθεί από εκεί με πλοία στην Ευρώπη.

Η δεύτερη επιλογή είναι να κατασκευαστεί αγωγός από το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα, που θα είναι πολύ μεγάλος αγωγός. Αυτό είναι πιθανόν, όπως ανέφερε, αλλά είναι πολύ μεγάλο έργο και μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο. Μπορεί να πάρει πέντε έως οχτώ χρόνια για να κατασκευαστεί ένας τέτοιος μεγάλος μακρύς αγωγός. Τεχνικά είναι πιθανόν αλλά πολύ ακριβό και πολύ μεγάλο, ανέφερε.

Η τρίτη επιλογή, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Υπουργό είναι να εξαχθεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Και εδώ υπάρχουν δύο πιθανότητες, όπως είπε. "Η μία πιθανότητα είναι το Ισραήλ να εξάγει το φυσικό αέριο στην Τουρκία. Προς το παρόν είναι πολύ φυσικό αέριο αλλά στο μέλλον μπορεί να είναι πολύ περισσότερο", είπε λέγοντας ότι είναι πολύ πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Ισραηλινός Υπουργός είπε ότι η δεύτερη πιθανότητα είναι οι δύο χώρες να συμφωνήσουν όπως το φυσικό αέριο του Ισραήλ και το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο γενικώς να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και η Τουρκία να μετατραπεί σε διεθνές ενεργειακό κέντρο. 

Όπως είπε ένας αγωγός για την Τουρκία στοιχίζει δύο δις ή λίγο λιγότερο και θα χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα με τη συγκατάθεση της Τουρκίας και του Ισραήλ. "Εάν όλα πάνε καλά πιστεύω ότι το ισραηλινό φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν θα εξαχθεί στην Τουρκία το 2019. Μπορεί να είναι αρχές του 2019", είπε ο Ισραηλινός Υπουργός.ΠΗΓΗ: tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...