ΤΙΝΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ! Η επιστολή του Ρέγκλινγκ λίγες ώρες πριν το Eurogroup !


Αφού η κυβέρνηση πέρασε τα μέτρα από τη Βουλή δίνοντας «υποσχετικές» για άμεση έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ο ESM (ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας) τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις.


Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ενόψει του σημερινού Eurogroup, επιστολή στην οποία εκφράζει την αντίθεση του στο «κλείδωμα» των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος στα σημερινά χαμηλά επίπεδα. 

Μάλιστα, αυτό η πρόταση ήταν από τις ευνοϊκές για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς εάν περνούσε από τους δανειστές, η Ελλάδα θα διασφάλιζε για σειρά ετών χαμηλές υποχρεώσεις για τόκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Kαθημερινής, ο ESM με την επιτολή του βάζει φρένο στα σενάρια για μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας σε σταθερά από κυμαινόμενα που είναι σήμερα. 

Μια μετατροπή θα σήμαινε ότι εάν αυξηθούν τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτά για το ελληνικό δάνειο δεν θα αναπροσαρμόζονταν και έτσι δεν θα αυξανόταν το μελλοντικό βάρος της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας.

Εάν προχωρούσε μια τέτοια λύση, η Ελλάδα θα είχε μεγάλο όφελος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση είναι και η μοναδική που έχει τόσο σημαντικό –θετικό– αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια δανεισμού από την Ευρώπη είναι χαμηλά, αλλά είναι και κυμαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν, επιβαρύνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή τόκων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...