Ευρωκοινοβούλιο: «Όχι άλλες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» !


Σοσιαλιστές, αριστεροί και συντηρητικοί μεταρρυθμιστές υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους.


Στα πλαίσια συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη το απόγευμα για την κατάσταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων αλλά και των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών προειδοποίησαν τους πιστωτές της Ελλάδας και το ΔΝΤ να μην επιβάλλουν άλλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα και τάχθηκαν υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν το ΔΝΤ ότι επιδεικνύει υπερβολική αυστηρότητα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις ενώ οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, λέγοντας ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και σε ένα έλλειμμα κάτω του 3% το 2017. Σημείωσε ότι αναμένει να υπάρξει συμφωνία κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου επί των μεταρρυθμίσεων και του έκτακτου μηχανισμού δημοσιονομικών μέτρων (για την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% το 2018), ώστε να συνεχιστούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Το δεύτερο βήμα θα είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας ότι το ονομαστικό κούρεμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία) επέκρινε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αναφερόμενος στα επίπεδα ανάπτυξης 0,7% το 2014, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για την ολίσθηση με υπό του μηδενός επίπεδα ανάπτυξης το 2015 κάτι που «ζημιώνει τη χώρα» όπως δήλωσε ο ίδιος. Αναφέρθηκε στην Ιρλανδία ως παράδειγμα μιας χώρας που ανοικοδομήθηκε και επανήλθε στην ανάπτυξη μετά την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάννι Πιτέλα (Ιταλία) δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι η Αθήνα, αλλά το ΔΝΤ με την πολιτική προληπτικής λιτότητας που εφαρμόζει. «Εάν συνεχίσουν να σαμποτάρουν την επίτευξη συμφωνίας, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή μόνοι μας», πρόσθεσε.

Μιλώντας εκ μέρους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς χαρακτήρισε βίαιες τις αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα που οδηγούν σε «κοινωνικό Αρμαγεδδώνα».

Μιλώντας εκ μέρους των Φιλελευθέρων η Συλβί Γκουλάρ (Γαλλία) δήλωσε ότι πάρα πολλά θέματα «σπρώχνονται» προς το 2018 λόγω του «Brexit» και των εκλογών σε άλλες χώρες και αυτό φέρει τον κίνδυνο του να χαθεί ο έλεγχος επί των προγραμμάτων προσαρμογής.

Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο Έλληνας ευρωβουλευτής Δημήτριος Παπαδημούλης επέκρινε τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Βέμπερ, για την επίθεσή του εναντίον του κ. Τσίπρα σημειώνοντας ότι «δεν δημιούργησε αυτός το ελληνικό χρέος», ενώ προσέθεσε ότι οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ του και τον θέλουν για πρωθυπουργό τους.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ (Βέλγιο) είπε ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup σημειώνοντας ότι «η λιτότητα των πιστωτών και του ΔΝΤ είναι κοινωνικά απαράδεκτη» και ότι είναι πολύ μεγάλο το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η χώρα.

Ο Στίβεν Γουλφ (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) κατηγόρησε το Eurogroup και το ΔΝΤ για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και αυτοκτονιών στην Ελλάδα και προέτρεψε τους Έλληνες «να αποχωρήσουν από την ΕΕ, όπως θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου».

Ο Μαρσέλ ντε Γκράαφ (EΕΕ, Ολλανδία) είπε ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει ήδη και ζήτησε «να κλείσει η στρόφιγγα, να καταργηθεί το ευρώ και να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή».









ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...