ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ Η ΕΦΟΡΙΑ «ΚΑΤΑΣΧΕΙ» ΤΑ ΜΙΣΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ! Αφόρητες οι νέες επιβαρύνσεις ! «Τσακίζει» και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ !


Ακόμη και οκτώ ενοίκια ετησίως θα καταβάλλουν στο εξής στην εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν, μετά και τις νέες επιβαρύνσεις που συνοδεύουν πλέον την κατοχή και ενοικίαση ακινήτων.

Όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, η περαιτέρω επιβάρυνση των κατόχων ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και άνω σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας από ενοίκια επί της ουσίας καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη εκμετάλλευσης ακινήτων, τουλάχιστον από μικροϊδιοκτήτες.

Η αρχή έγινε πριν λίγες εβδομάδες όταν ψηφίστηκε η νέα κλίμακα φορολόγησης από ενοίκια από την οποία το οικονομικό επιτελείο προσδοκά αυξημένα έσοδα της τάξης των 140 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτήν, όσοι διαθέτουν έσοδα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ ετησίως θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 15% από 11%, δηλαδή αύξηση της τάξεως του 36,3%.

Αντίστοιχα, όπως αναφέρει το Star.gr, όσοι αποκομίζουν εισοδήματα από ενοίκια από 12.001 έως 35.000 ευρώ ετησίως θα φορολογηθούν με συντελεστή της τάξεως του 35% (από 33% που ήταν μέχρι σήμερα). Τέλος εισάγεται μια ακόμη κλίμακα για τους ιδιοκτήτες που αποκομίζουν έσοδα άνω των 35.000 ευρώ ετησίως οι οποίοι θα καταβάλλουν πλέον το 45% των εσόδων τους στην εφορία.

Παράλληλα, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα πρέπει να καταβάλουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, υπόχρεοι συμπληρωματικού φόρου είναι πλέον όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ και άνω έναντι του ορίου των 300.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πέρσι.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τον φόρο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 608.622 ιδιοκτήτες αστικών κυρίως ακινήτων έναντι περίπου 300.000 ευρώ περιουσίας, ισχύουν δύο συντελεστές, 0,1% και 0,15% ενώ για τις περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ εισάγονται ακόμη υψηλότεροι συντελεστές από ότι κατά το 2015, ξεκινώντας από 0,3% και φθάνοντας ακόμη και το 1,15%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς το ποσοστό των ενοικιαστών που καθυστερεί την εξόφληση των ενοικίων διαμορφώνεται πλέον σε περίπου 70%. Από αυτούς περίπου το 40-50% χρωστά ενοίκια τουλάχιστον 2-3 μηνών.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...