ΚΥΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Ακροδεξιό κόμμα για πρώτη φορά στη Βουλή !


Οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο μπορεί να ανέδειξαν (αναμενόμενα) νικητή το Δημοκρατικό Συναγερμό, αλλά ο πολιτικός χάρτης αλλάζει, καθώς φαίνεται να δημιουργείται ένας τρίτος άτυπος πόλος, ο ρόλος του οποίου θα είναι και καθοριστικός ως προς το μέλλον των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

Τη μεγαλύτερη απώλεια, καταγράφει το ΑΚΕΛ με πτώση 7 και πλέον μονάδων με καταμετρημένο το 85% των ψήφων. Όμως, ούτε ο ΔΗΣΥ έμεινε αλώβητος καθώς χάνει τουλάχιστον 3 μονάδες. Ιστορικό χαμηλό είναι για τον διπολισμό το άρθοισμα των ποσοστών τους, καθώς μόλις που ξεπερνά το 56%.

Όπως συνάγεται από τα τελικά αποτελέσματα, ο ΔΗΣΥ εξασφαλίζει 19 έδρες, το ΑΚΕΛ 15, το ΔΗΚΟ 9, η ΕΔΕΚ 3 η Συμμαχία 3 η Αλληλεγγύη 3, οι Οικολόγοι-Συνεργασία 2 και το ΕΛΑΜ 2

Σκληρή είναι η μάχη που δίδει η ΕΔΕΚ για να εξασφαλίσει έδρα στη Λεμεσό. Εάν δεν το πετύχει, τότε, ο Πρόεδρος του κόμματος κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής.

Η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων από το κυπριακό ΥΠΕΣ.




Τι έδειξαν νωρίτερα τα exit polls

Χαρακτηριστικό όλων των exit polls είναι η μεγάλη αποχή και η σκληρή μάχη που δίνουν τα μικρά κόμματα για να εξασφαλίσουν είσοδο στη Βουλή. Ψήφισε το 67,37% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Όπως… περήφανα ανακοίνωσε από το βήμα της ελληνικής βουλής ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, το κυπριακό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο μπαίνει στη Βουλή, κάτι που θα σημάνει την πρώτη είσοδο ακροδεξιού κόμματος στην ιστορία της Κύπρου.

Αναλυτικά οι προβλέψεις εξόδου των τηλεοπτικών σταθμών:




Στην αναμέτρηση κατήλθαν 12 πολιτικοί σχηματισμοί, αλλά και ανεξάρτητες προσωπικότητες, με 493 υποψήφιους, αριθμό ρεκόρ για τα εκλογικά χρονικά της χώρας.

Απώλειες σε σχέση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2011, καταγράφουν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, όπως δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα. 

Αντίθετα άνοδο καταγράφουν οι Οικολόγοι και ΕΛΑΜ σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές, ενώ Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη δεν μετείχαν στις βουλευτικές του 2011.




Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, κρατούμε τα εξής:

– Ρήξη στην πολιτική συμμετοχή λόγω της μεγάλης αποχής
– Μεγάλες απώλειες για ΑΚΕΛ, καθώς, και για ΕΔΕΚ, όπου ενδεχόμενη είναι η μη εκλογή του Αρχηγού της αν δεν υπάρξει έδρα στη Λεμεσό
– Κερδισμένοι εμφανώς είναι η Αλληλεγγύη, οι Οικολόγοι, το ΕΛΑΜ αλλά και ο ΔΗΣΥ. Επίσης κερδισμένος είναι το ΔΗΚΟ.

Εκλογικά κέντρα και στην Ελλάδα

Έκλεισαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στα εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί σε τρεις πόλεις στην Ελλάδα. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα ή κάποιου είδους πρόβλημα και κύλησε ομαλά. Η προσέλευση των ψηφοφόρων παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά τις ώρες που ακολούθησαν την διακοπή της διαδικασίας ψηφοφορίας, δηλαδή μετά τις 13.00 μέχρι τις 18.00 οπότε έκλεισαν οι κάλπες.

Στην Αθήνα η συμμετοχή έφτασε, κατά μέσο όρο, στο 63,29%.

Στην Πάτρα η συμμετοχή έφτασε στο 77,8%.

Στη Θεσσαλονίκη η συμμετοχή στο 4ο εκλογικό κέντρο, όπου ψήφισαν οι εκλογείς των εκλογικών περιφερειών Λευκωσίας, Λάρνακας και Πάφου από τις περιοχές της Πάφου, της Λευκωσίας και της Λάρνακας, έφτασε στο 66%.

Στο 5ο εκλογικό κέντρο, στην ίδια πόλη, όπου ψήφισαν εκλογές των εκλογικών περιφερειών Αμμοχώστου, Λεμεσού και Κερύνειας η συμμετοχή έφτασε το 63,7%.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...