Ζ.Κ.Γιουνκέρ: "Από τους Έλληνες πήραμε πολλά και δώσαμε λίγα ! Πρέπει να μειωθεί το χρέος" !


Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους τάχθηκε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ και με δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde σημείωσε πώς “από τους Έλληνες έχουμε πάρει πολλά και τους έχουμε δώσει λίγα”.

Αυτήν η δήλωση τέσσερις ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου ίσως σηματοδοτεί πολλά, αφού είναι σχεδόν δεδομένο πώς θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αλλά το ζήτημα είναι σε τί βαθμό και με τί τρόπο. Γι' αυτό ερίζουν ΔΝΤ και Βερολίνο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταθέσει πρόταση να μην πληρώνει η Ελλάδα τόκους ή κεφάλαια των δανείων που έχει λάβει από τους Ευρωπαίους μέχρι το 2040 και να ωριμάσουν τα δάνεια μεταξύ 2040-2080, αλλά η Γερμανία αρνείται κάτι τέτοιο και θέλει να συνδέσει την απομείωση του χρέους με μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Γιούνκερ πάντως στο ερώτημα εάν συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους για τις προσεχείς δεκαετίες, και όχι μόνο (διευθέτηση) έως το 2018, απάντησε: «Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες. Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους» είπε ο πρόεδρος

Πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν πώς «έχω πάντα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Πάλεψα κατά της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα. Είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής και επικροτώ τις προσπάθειες των Ελλήνων».

Κάνοντας αναφορά στην κοινωνική αναστάτωση που έχει φέρει στη Γαλλία το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Γιουνκέρ είπε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η αντίδραση (με διαδηλώσεις) σε Παρίσι και Μασσαλία, εάν η Γαλλία έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που επιβλήθηκαν στους Έλληνες. Τη στιγμή μάλιστα που η εργασιακή μεταρρύθμιση που επιθυμεί να επιβάλει η κυβέρνηση, είναι το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε».

Ήδη πάντως στο EuroWorkingGroup έχουν συζητηθεί όλα τα ενδεχόμενα γύρω απ' το ελληνικό χρέος. Πλέον θεωρείται δεδομένη η κάποιας μορφής ελάφρυνση του, απλά θα πρέπει να τα βρούν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι.

Ποια είναι τα βασικότερα σενάρια για την απομείωση του χρέους;

1. Εξομάλυνση των αποπληρωμών στον EFSF στο τριπλάσιο της τρέχουσας μέσης ωρίμανσης του χρέους

Στα θετικά περιλαμβάνεται η βελτιστοποίηση του προφίλ αποπληρωμής υπό τους τωρινούς όρους δανεισμού, ενώ δεν θα χρειαστεί ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Στα αρνητικά, ότι θα έχει ελάχιστη επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους.

2. Προσαρμογή της στρατηγικής χρηματοδότησης του EFSF/ESM (εκδόσεις και ανταλλαγή επιτοκίων).

Τα θετικά είναι ότι βελτιστοποιείται η στρατηγική για έκδοση ομολόγων, ενώ η μέση ωρίμανση των δανείων επιμηκύνεται σε κάποιο βαθμό. Επιτυγχάνεται μεγαλύτερη σταθεροποίηση των επιτοκίων και υπάρχει πιθανότητα για περιορισμένη μείωση των επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντιθέτως, δεν είναι δυνατόν να συνδεθεί με το ισχύον χαμηλό επιτόκιο. Η μακροχρόνια επιμήκυνση δεν είναι δυνατή εξαιτίας περιορισμών των αγορών και θα ήταν δαπανηρό βραχυπρόθεσμα. Το κόστος δανεισμού θα ήταν ακριβότερο και η χρήση παραγώγων επίσης έχει περιορισμούς στην αγορά.

3. Κατάργηση της αυξανόμενης διαφοράς των επιτοκίων που σχετίζονται με τα δάνεια του δεύτερου προγράμματος που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ομολόγων.

Κάτι τέτοιο θα μείωνε τις μελλοντικές δαπάνες για τόκους, αλλά σε μερικά κράτη – μέλη απαιτείται έγκριση από το κοινοβούλιό τους.

4. Αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ χρησιμοποιώντας αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM (εκείνα που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στα θετικά το ότι η Ελλάδα μπορεί να βγεί από την κατηγορία exceptional access του ΔΝΤ, για χώρες με πολύ υψηλό χρέος για τις οποίες το Ταμείο απαιτεί μεγάλη ελάφρυνσή του. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί γιατί τα δάνεια του ESM είναι πιο φθηνά και με μεγαλύτερες ωριμάνσεις από αυτές του ΔΝΤ. Στα αρνητικά, είναι πολιτικά δύσκολο για μια σειρά από κράτη – μέλη να υποστηρίξουν ότι το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα όταν στην πραγματικότητα τα δάνεια του Ταμείου προς την Ελλάδα θα εξαγοράζονται από τον ESM και η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ θα μειώνεται.

5. Αγορά των διμερών δανείων (του πρώτου μνημονίου) χρησιμοποιώντας αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε οφέλη στα στατιστικά στοιχεία του χρέους και στο πρωτογενές ισοζύγιο των κρατών – μελών, ενώ η Ελλάδα θα επωφελούνταν από την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων. Αντιθέτως, δεν θα υπάρχουν οφέλη από τη μείωση των επιτοκίων, καθώς τα επιτόκια των διακρατικών δανείων είναι χαμηλότερα από αυτά του ΕΣΜ. Επίσης, τέσσερα κράτη που δεν συμμετείχαν στο πρώτο μνημόνιο (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Σλοβακία) θα επιβαρυνθούν με κόστος, καθώς θα πρέπει να συμμετάσχουν αυτή τη φορά η διαδικασία.

6. Αναμόρφωση του προφίλ του χρέους του EFSF.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
- επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων κατά πέντε χρόνια
- πλαφόν στις αποπληρωμές προς το EFSF στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050
- ανώτατο όριο επιτοκίου στο 2% (οτιδήποτε πάνω από το 2% να αναβληθεί για το 2050)
Τα μέτρα αυτά θα βοηθούσαν στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας. Ωστόσο, αυξάνουν τους κινδύνους για τα κράτη – μέλη και έχουν πολιτικό κόστος για ορισμένα κράτη, καθώς απαιτείται ψήφιση από τη Βουλή.

7. Επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMP) στην Ελλάδα (περίπου 8 δισ. ευρώ έως το 2026).

Αν αυτά τα έσοδα ομαδοποιούνταν και εκταμιεύονταν σε δόσεις κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη του προγράμματος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν πιο διαρκή μηχανισμό παροχής κινήτρων για την εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Αντιθέτως, θα είχαν άμεση συνέπεια στον προϋπολογισμό των κρατών – μελών, ενώ σε μερικά κράτη μπορεί να χρειαστεί και έγκριση από τα κοινοβούλιά τους.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...