Reuters: Συζητήσεις για το χρέος από τα μέσα Απριλίου αν υπάρχει συμφωνία !

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούν πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο να αρχίσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στα μέσα Απριλίου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι μέχρι τότε να υπάρξει συμφωνία για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, μιλώντας στο Reuters.

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πιθανότατα θα επικεντρωθούν στην παράταση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από την ευρωζώνη, την επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και κάποιες μικρές προσαρμογές των επιτοκίων, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή.

«Εάν οι Έλληνες θέλουν να... υπάρξει εκταμίευση πολύ πριν από τον Ιούλιο, χρειάζεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία περί τα μέσα του Απριλίου. Και στις 12 Απριλίου όλοι πάνε στην Ουάσινγκτον- άρα καλύτερα πριν από τότε», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Μόνον τότε μπορεί να αρχίσει στα σοβαρά συζήτηση για θέματα χρέους και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Και μετά τελικά όλα πρέπει να συνδυασθούν ταυτόχρονα», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Προς το παρόν όλοι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά αποφασιστικός παράγοντας είναι οι Έλληνες να οργανωθούν πολιτικά, ώστε να μην υπάρχει κανένα ζήτημα τεχνικών δυσκολιών, οπουδήποτε», πρόσθεσε.

Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ

Πολλοί υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα μετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 15-17 Απριλίου, ανάμεσά τους τα ισχυρότερα μέλη της ευρωζώνης, όπως και κορυφαίοι εκπρόσωποι όλων των βασικών Θεσμών της ευρωζώνης.

Όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι, είναι πιθανό να υπάρξει συνάντηση των υπουργών στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσουν το θέμα του ελληνικού χρέους, όπως και διμερείς συνομιλίες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Θα το έβρισκα πολύ περίεργο αν δεν συνέβαινε», ανέφερε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Αν έχει επιτευχθεί μία σημαντική συμφωνία έως τότε στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, τότε το μοναδικό ζήτημα που θα απομένει για να καταλήξει η αξιολόγηση θα είναι να συζητηθεί η ελάφρυνση χρέους. Και θα είναι ένα κατάλληλο περιβάλλον για να γίνει αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος. Το ενδεχόμενο μίας τέτοιας συνάντησης αναφέρθηκε και στην επίμαχη τηλεδιάσκεψη Βελκουλέσκου- Τόμσεν, από τις 19 Μαρτίου, την οποία αποκάλυψε το WikiLeaks.

«Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο στο EuroWorking Group και ουσιαστικά θα πρέπει να έχουν αυτή τη συζήτηση για το χρέος, που θα προετοιμάζει τους υπουργούς για την επόμενη εβδομάδα, στις 15 ή 16 Απριλίου, στο περιθώριο των εαρινών μας συναντήσεων», ειπώθηκε σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...