ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕΡΚΕΛ – ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Στήνουν εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις κοινές περιπολίες με τους Τούρκους για το προσφυγικό !

Την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν Μέρκελ και Νταβούτογλου, όπως δήλωσαν μετά την συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Ωστοσο, ασαφής έμεινε μέχρι στιγμής ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να εμπλακεί η Συμμαχία στο καυτό ζήτημα, εάν δηλαδή, περιοριστεί σε λεκτικές πιέσεις για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, εάν προβεί σε αποφάσεις για κοινές περιπολίες με τους τούρκους στο Αιγαίο, ή ακόμα και αν υπάρξει ενίσχυση στα θαλάσσια σύνορα με στρατιωτικά μέσα.

Αναφορικά με τι μπορεί να περιλαμβάνει μια τέτοια η εμπλοκή, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο χρήσης των παρατηρητικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και στο Αιγαίο.

Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

«Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής»

Την ίδια στιγμή, η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει πριν από μερικές ημέρες πως η ΕΕ θα πρέπει να αναλαμβάνει τους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο απευθείας από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες η Α. Μέρκελ πραγματοποιεί μπαράζ επαφών για το θέμα του προσφυγικού. Την Κυριακή είχε συνάντηση με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να έχει τετ-α-τετ και με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ακόμη σοκαρισμένη από τον πόνο που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός στην Συρία που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την συριακή πόλη Χαλέπι.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα του προσφυγικού, ανέφερε από τη μεριά του ο τούρκος πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει η Hurriyet News, ενώ αναφέρθηκε και στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10-11 Φεβρουαρίου.

κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία θα αποδεχτεί τους 30.000 πρόσφυγες από την Συρία που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα «όταν είναι αναγκαίο». Όπως τόνισε όμως, οι τελευταίες εξελίξεις στην Συρία είναι μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία και στην Ευρώπη στο προσφυγικό ζήτημα.

Τέλος, ανέφερε πως η Τουρκία θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για το πώς θα χρησιμοποιήσει τα 3 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των ροών προσφύγων από την Συρία.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...