Πάτησε πάλι το… κουμπί ο Κιμ Γιόνγκ Ουν ! Επιτυχή εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς !

Στην «επιτυχή εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς» την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό «να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά», προχώρησε η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας για μια ακόμη φορά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας που χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ενέργεια, κάνοντας λόγο για παραβίαση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.
Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο- ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ- συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς ως τώρα.

Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεωνμετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει — τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.




Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου και κάλεσε την Πιονγιάνγκ να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες».

«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευσηχρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (…) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση του γγ των Ηνωμένων Εθνών.



Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί επειγόντως σήμερα στη Νέα Υόρκη. Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του ΣΑ, και τη Νότια Κορέα.

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου «δορυφόρου» από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα, αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ για την Άμυνα αποφάσισαν να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για την ανάπτυξη στην κορεατική χερσόνησο ενός αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος -ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται έντονα η Κίνα- για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από τα οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας, έκανε σήμερα γνωστό το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ, μετά την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ.

«Αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε επισήμως συνομιλίες για την πιθανότητα νααναπτυχθεί το σύστημα (THAAD, Terminal High Altitude Area Defense) στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ενισχυθεί η αντιπυραυλική άμυνα της συμμαχίας της Νότιας Κορέας/ΗΠΑ», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Σεούλ,Ράι Τζε-Σέουνγκ.

«Λυπάται» η Κίνα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου και κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

«Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη καισταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.

Ιαπωνία: Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε μέτρα
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε την εκτόξευσηπυραύλου, ενώ σε ανακοίνωση του ιαπωνικού πρωθυπουργικού γραφείου,υπογραμμίζεται ότι το Τόκιο, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας.

«Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα, σκοπεύουμε, σε στενή συνεργασία με την διεθνή κοινότητα, να λάβουμε μέτρα χωρίς να διστάσουμε. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια του λαού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Άμπε.

Η εκτόξευση αυτή είναι «εντελώς απαράδεκτη» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, μιλώντας επίσης για μια «καθαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.

Μόσχα: Επιζήμια ενέργεια
Η Ρωσία καταδίκασε με τη σειρά της την εκτόξευση του πυραύλου, την οποία έκρινε ως πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια της ίδιας της Πιονγκγιάνγκ.

«Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτού του είδους οδηγούν σε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στην βορειοανατολική Ασία στο σύνολό της και είναι πολύ επιζήμιες για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα και πρωτίστως της ίδιας της Βόρειας Κορέας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Πιονγκγιάνγκ αγνόησε τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία, υπογραμμίζει επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

«Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν λαμβάνει υπ’όψιν τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία. Η πορεία που επέλεξε η Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί παρά να εγείρει έντονη διαμαρτυρία. Συστήνουμε απερίφραστα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας να σκεφτεί αν η πολιτική να αντιτάσσεται σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της», επισημαίνει η Μόσχα.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...