ATHENS

Έκτακτο: Απίστευτες εικόνες από την Αμφίπολη !

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έγινε η παρουσίαση των νέων ευρημάτων στην Αμφίπολη, από τον κ. Λεφαντζή.

Ομιλήτρια ήταν η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη η οποία ανακοίνωσε πως το μνημείο αποτελεί "δώρο" του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον φίλο του Ηφαιστίωνα. Χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ με αρχιτέκτονα τον Δεινοκράτη ή Στησικράτη, από τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αμφίπολη, εντοπίστηκαν, όπως ανέφερε η κ. Περιστέρη, τρεις μεγάλες επιγραφές με την υπογραφή ΑΝΤ
(«υπογραφή» που συναντάται σε όλους τους Αντιγονίδες και εδώ αποδίδεται στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο 323-318 π.Χ) ενώ είναι πάνω τους χαραγμένη η λέξη «ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ» και το όνομα «Ηφαιστίωνος», (Δηλαδή, εγώ ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν τού Ηφαιστίωνος).

Τέλος η κ. Περιστέρη έκανε λόγο για «διακοπή των εργασιών τούς τελευταίους μήνες», στην «ελπίδα» της για συνέχιση της χρηματοδότησης και ολιγωρία των υπευθύνων στον τομέα της συντήρησης των ευρημάτων.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.