ATHENS

«Πράσινο φως» και από τον ESM για την νέα συμφωνία και τα 86 δις !

Ενέκρινε επί της αρχής το συμβούλιο του ESM την πρόταση για το νέο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής Οικονομίας.

Η βοήθεια, υπό την μορφή δανειακού προγράμματος, ύψους 86 δισ. αναμένεται να έχει την τελική έγκριση του Οργανισμού μετά από 4 εβδομάδες, όπου είναι και ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών για την ένταξη της χώρας μας.

Σήμερα ήταν η μέρα των μεγάλων «ραντεβού».

Το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, δίνουν την έγκρισή τους για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας μας, σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής Οικονομίας.

Ένα μεγάλο στοίχημα, για το αύριο της Ευρώπης και την επιτυχία των ελληνικών και ευρωπαϊκών σχεδίων, είναι να εγκριθούν και να υλοποιηθούν σε απόλυτη αρμονία και εντός των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, τόσο το 3μηνο δάνειο από τον EFSM(Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ), ύψους 7 δισ. που θα καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου για τον μήνα Ιούλιο (απαιτεί την έγκριση EcoFin και Eurogroup), όσο και η έναρξη διαπραγματεύσεων, για την ένταξη της χώρας μας στο νέο πρόγραμμα (μέσα στο οποίο προβλέπεται και χρηματοδότηση ύψους 86 δισ.), κάτι που απαιτεί την έγκριση των χωρών της Ευρωζώνης, μία διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει από την Τετάρτη.

Η Ευρώπη ανάβει το «πράσινο φώς» στην ελληνική χρηματοδότηση

Γάλλοι, Γερμανοί, Φιλανδοί και Αυστριακοί, ήταν οι πρώτοι που, μετά την συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης Κυριακής, έδωσαν και το τυπικό «ΟΚ», μέσα από επίσημες εγκρίσεις επί της αρχής, των όρων της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Σήμερα ήταν η μέρα με τα κρίσιμα «ραντεβού», που μέσα στο θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε από την Σύνοδο Κορυφής, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Την Δευτέρα η εκταμίευση των 7 δισ. από την Ευρώπη

Μετά από συμφωνία Eurogroup και EcoFin, oι «28» υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκριναν σήμερα, την έκτακτη χρηματοδότηση των 7 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείου το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει ένα μέρος των υποχρεώσεών της. ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σε δημοσιογράφους, πως «το δάνειο ύψους 7,16 δισ. ευρώ θα φθάσει στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα, οπότε η χώρα πρέπει να αποπληρώσει 4,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ο Λετονός έκανε αναφορά και στο «φλέγον» θέμα του ελληνικού χρέους, «Σχετικά με το χρέος, ελπίζω να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο εμμένει ιδιαίτερα και το ΔΝΤ».

Για το πότε περιμένει πως θα οριστικοποιηθεί η 3ετής συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί σύντομα, «εντός εβδομάδων».






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.