ATHENS

Στέλεχος ΔΝΤ: "Παράταση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων μέχρι και το 2095" !

Επέκταση της περιόδου χάριτος όλων των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τους ευρωπαίους δανειστές της, στα 30 χρόνια και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των εν λόγω δανείων μέχρι και 80 χρόνια πρότεινε ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το στέλεχος του Ταμείου, ξεκαθάρισε πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει γίνει εξαιρετικά μη βιώσιμο και απαιτείται η άμεση ελάφρυνσή του, με γενναία επιμήκυνση των δανείων, παλαιών και νέων.

Στην συνέχεια, προσέθεσε πως, από την προκαταρκτική αξιολόγηση των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) προκύπτει ότι οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, από σήμερα μέχρι τα τέλη του 2018, θα αυξηθούν στα 85 δισ. ευρώ. Μόνο για το τραπεζικό σύστημα, εκτιμάται πως θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση ύψους 25 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό χρέος είναι πια τόσο μεγάλο που αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Όπως δήλωσε συγκεκριμένα, «Πρέπει να μειωθεί το χρέος σε επίπεδα που ο ιδιωτικός τομέας να ενδιαφερθεί για το ελληνικό χρέος». Επίσης σχετικά με το χρέος, ανέφερε πως, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα κορυφωθεί σε σχεδόν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο 200% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μάλιστα αυξητικές τάσεις.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως χρειάζεται «διπλασιασμός» της περιόδου χάριτος και των λήξεων σε σχέση με τα όσα πρότεινε το ΔΝΤ στο προσχέδιο της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που είχε παρουσιάσει στις 2 Ιουλίου 2015. Δηλαδή, περίοδος χάριτος 40 ετών και αποπληρωμής σε 80 χρόνια.

Αυτή την στιγμή, τα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα ανέρχονται στα 184 δισ. ευρώ και εάν προστεθούν τα νέα ευρωπαϊκά δάνεια εκτιμώμενου ύψους 40 -50 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό χρέος προς τους Θεσμούς, αγγίζει το αστρονομικό ποσό, των 234ων δισ. ευρώ, το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει να αποπληρωθεί έως το 2095.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.