Reuters: Πάνω από 1,1 δισ. είναι το χρέος της Ελλάδας στις φαρμακευτικές εταιρείες !!!

Η Ελλάδα έχει μεγάλα χρέη προς γνωστές φαρμακευτικές βιομηχανίες όπου το ποσό που οφείλει στον κλάδο αυτό ανέρχεται πάνω από 1,1 δισεκατομμύριά.

Αυτή η δήλωση έγινε την Τετάρτη στο Reuters από τον γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA) Ρίτσαρντ Μπεργκστρόμ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεργκστρόμ, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών δεν έχουν λάβει χρήματα από την Ελλάδα μετά τον Δεκέμβριο του 2014. Πρόσθεσε ότι τους οφείλουν χρήματα τόσο τα νοσοκομεία τόσο και από τον ΕΟΠΥΥ.

Το Reuters αναφέρει ότι, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και αξιωματούχοι της Ε.Ε. συζητούν τώρα επιλογές για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών ή να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Ο κ. Μπεργκστρόμ τόνισε: «Έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλουμε η Επιτροπή να γνωρίζει ότι οι εταιρείες μας έχουν δεσμευτεί μακροπρόθεσμα, έχουν δεσμευτεί στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, υπάρχει ένα ιστορικό προηγούμενο στο οποίο η φαρμακευτική βιομηχανία είχε συνεχίσει κατ' εξαίρεση τις παραδόσεις φαρμάκων κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης. Στην Αργεντινή το 2002 είχε συνέβη αυτό, όταν ορισμένες εταιρείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον εφοδιασμό της χώρας με φάρμακα χωρίς να πληρώνονται για μια ορισμένη περίοδο, όμως αυτή η κατάσταση θεωρείται πιο περίπλοκη στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι φαρμακευτικές εταιρείες επιδιώκουν το όποιο ενδεχόμενο πρόγραμμα αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης να περιλαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα να απαγορευθεί η επανεξαγωγή φαρμάκων από την Ελλάδα και στην αποτροπή του ενδεχομένου αυτού στις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επικαλούνται τις ειδικές τιμές που θα οριστούν για την Ελλάδα όταν καθορίζουν τη δική τους τιμολογιακή πολιτική για τον τομέα του φαρμάκου.

Αν και η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων πωλήσεων φαρμάκων, ένα τέτοιο σενάριο θα είχε πολύ ευρύτερες συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει ακριβώς τις τιμές αναφοράς διαφόρων σκευασμάτων. Όπως τονίζει το δημοσίευμα, εάν η χώρα βγει από την Ευρωζώνη οι διαφορές θα είναι δραματικές καθώς οι τιμές εκπεφρασμένες σε ευρώ θα μειωθούν δραματικά.

Ορισμένα από τα φάρμακα τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα εξάγονται κατόπιν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., βάσει των κανόνων για την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών.

Την περίοδο του 2010-12 η Ελλάδα είχε μεγάλα χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπου το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έκτοτε αποπληρώθηκε. Ωστόσο ορισμένες εταιρείες πληρώθηκαν σε κρατικά αξιόγραφα, η αξία των οποίων απομειώθηκε στη συνέχεια, σημειώνει το Reuters.

Το δημοσίευμα καταλήγει: «Η διακοπή των προμηθειών δεν είναι στην πραγματικότητα επιλογή για τη βιομηχανία, κάτι που είχε ανακαλύψει η Novo Nordisk στην απαρχή της ελληνικής κρίσης, πριν από πέντε χρόνια – όταν προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών το σχέδιό της να αναστείλει μέρος των παραδόσεων ινσουλίνης».ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...