ΕΚΤΑΚΤΟ: ΔΝΤ, ΤΕΛΟΣ; Ρήξη στο Brussels Group με αφοριστικές δηλώσεις !!!

Ρήξη στο Brussels Group με το ΔΝΤ να μην αναγνωρίζει την χθεσινή συμφωνία Ελλάδας-Ευρωπαίων.


Η ρύξη έγινε με οργισμένη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, ο οποίος σχολιάζοντας την επό της αρχής συμφωνία υποστήριξε ότι «Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην άμβλυνση των διαφορών αυτών και επομένως είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία».

Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποχώρησε από τις Βρυξέλλες και επέστρεψε στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το Ταμείο παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην ελληνική κυβέρνηση "κρυφογελούν" ευχαριστημένοι αφού από την αρχή της διαπραγμάτευσης στόχος των κυβερνώντων ήταν να "σπάσει" το μπλοκ του ΔΝΤ και να απομονωθεί το Ταμείο από τους άλλους δανειστές, ενώ στο τέλος να μεταβιβαστούν τα δάνεια του ΔΝΤ στους Ευρωπαίους, με χαμηλότερο επιτόκιο, επιτυγχ΄νοντας κατ'αυτό τον τρόπο μια de facto μείωση του δημόσιου χρέους.

Ετσι, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Ράις, σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος, έκανε λόγο για μείζονες (major) διαφορές ανάμεσα στις απόψεις των δανειστών και στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, φέρεται να προέβη σε σχόλια ακόμα και για το ύψος των συνταξεων στην Ελλάδα, συγκρίτικα με τις συντάξεις που απονέμονται στους Γερμανούς πολίτες.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου τονίζοντας ότι «Υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ μας σε κεντρικά σημεία. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος για να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές πρόσφατα».

Ο Τζέρι Ράις μίλησε και για τις συντάξεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να υπάρξει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπήρξαν παρερμηνείες για το τι ζητάει το Ταμείο για τις συντάξεις. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασικό στόχο του Ταμείου. Τασσόμαστε υπέρ της προστασίας των βασικών συντάξεων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Χαρακτήρισε, ακόμη, εξαιρετικά πολύπλοκη την δομή του ΦΠΑ σημειώνοντας ότι η απλοποίησή της θα προσφέρει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ.

Για την χρηματοδότηση, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι πως πρέπει να «βγαίνει». «Υπάρχει ένα πλαίσιο στο τρέχον πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους αναφορικά με τη χρηματοδότηση το οποίο έχει συμφωνηθεί. Υπάρχει, όμως, και σχέση ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και τη χρηματοδότηση» είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογραμμίζοντας «Αν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πιο ευέλικτοι, αυτό πρέπει να αντανακλάται σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...