ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΜΑΞΙΜΟΥ: Αυτά είναι τα μέτρα – θάνατος που μας προτείνουν οι δανειστές !!!

Για ακραίες θέσεις εκ μέρους των εταίρων και των θεσμών κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, θέσεις που, όπως σημειώνουν, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές προχώρησαν σε σύγκριση μέτρο προς μέτρο των όσων περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση και αυτών που ζητούν οι δανειστές προχώρησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνοντας ωστόσο, ότι «η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει ακραίες θέσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση».

Το non paper που έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρει ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις όπως αυτές είχαν εκφραστεί στις προγραμματικές δηλώσεις και παραδέχεται ότι το κείμενο είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας». Ουσιαστικά, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στους δανειστές αναφέροντας ότι για να μπορέσει να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή θα πρέπει να εξασφαλίσει όχι μόνο την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας αλλά και τη διευθέτηση του χρέους ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου, συγκρίνει σημείο προς σημείο τις θέσεις της Ελλάδας με τις αντίστοιχες των δανειστών ενώ από το κείμενο δεν λείπουν και οι συγκρίσεις με τους προϋπολογισμούς που είχε δεσμευτεί να εκτελέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται:

Πρωτογενή πλεονάσματα

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη. Μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους» αναφέρει το non paper και κάνει τριπλή σύγκριση:

Με βάση τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μέχρι σήμερα η χώρα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα έπρεπε να είναι 3% φέτος, 4,5% το 2016 και το 2017 και 4,2% το 2018.
Η πρόταση των δανειστών μιλάει για 1% φέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.
Τέλος η ελληνική κυβέρνηση προτείνει 0,6% για το 2015, 1,5% για το 2016, 2,5% για το 2017 και 3,5% για το 2018. «Συνολικά στην 4ετία το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι περίπου 14 δισ. ευρώ [ακόμα και δεν υπολογίσουμε την ανάπτυξη του ΑΕΠ που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσό]. Ανά έτος αναλογεί περίπου σε 3.6 δισ. ευρώ, 5.4 δισ. 3.6 δις, 1.1 δις αντίστοιχα αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΦΠΑ

Δανειστές: Επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ [1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο]. Άμεση εφαρμογή της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων από 01/07/2015.Κυβέρνηση: Η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καταλύματα και νησιά [όπου καταργούνται οι εξαιρέσεις] θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου του 2015. Ουσιαστικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων [έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα], ενώ σημαντικά μειώνονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
3. Συντάξεις – ΕΚΑΣ

Δανειστές:

Σύνταξη στα 67! Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 θα εισπράττουν ανταποδοτική σύνταξη και αφού συμπληρώνουν την ηλικία των 67 ετών.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2016. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα που είχε υπογράψει ο Γ. Στουρνάρας.
Περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο [1,8 δισ. ευρώ]

Κυβέρνηση:

Καμιά περικοπή σε συντάξεις.
Δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Αναστολή εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Φάρμακα

Δανειστές: Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11%, από το 6% που ζητάει η κυβέρνηση και το 6.5% που είναι σήμερα.

Ασφαλιστικό σύστημα

Οι δανειστές ζητούν:

Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων [γεγονός που αποδέχεται και η κυβέρνηση].
Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τη σύνταξη.
Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, που θα οδηγήσει στην εξάλειψή τους.

Εισφορά αλληλεγγύης

Η κυβέρνηση τροποποιεί τις κλίμακες της εισφοράς αλληλεγγύης. Στόχος της να πληρώσουν επιτέλους τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι, ως συνήθως, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι:

12.000 – 20.000 ευρώ 0,7%
20.001 – 30.000 ευρώ 1,4%
30.001 – 50.000 ευρώ 2,0% [από 1,4%]
50.001 – 100.000 ευρώ 4,0% [από 2,1%]
100.001 – 500.000 ευρώ 6,0% [από 2,8%]
Πάνω από 500.000 ευρώ 8,0% [νέα κλίμακα]

Φορολογική δικαιοσύνη

Δανειστές:

Ζητούνται έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα [όσα, δηλαδή, αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ] για το 2015 και άλλα τόσα για το 2016, παρά την όποια μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.
Μεγάλη αύξηση της φορολογίας των αγροτών
Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών να γίνου ευκολότερες.

Κυβέρνηση: Η κατεύθυνση της φορολογίας δείχνει τη θέληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τον πυρήνα όλων όσων ευνοήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων – και όχι μόνο – προκειμένου να ανακουφίσει τα χαμηλότερα στρώματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων
Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων
Φόρος πολυτελείας 13% από 10% [αεροσκάφη, ανεμόπτερα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αυτοκίνητα των 2.500 κυβικών και άνω].
Τηλεοπτικές άδειες.
Είσπραξη προστίμων ΚΤΕΟ, ανασφάλιστων οχημάτων.
Περιστολή φοροδιαφυγής και αύξηση εσόδων από ΦΠΑ μέσω ελέγχων και νομοθετικής δυνατότητας επίλυσης υποθέσεων για να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης των προστίμων.
Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων.
Έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές/μαύρο χρήμα.
Συνεργασία με αρχές χωρών όπου υπάρχουν αποκρυφθέντα κεφάλαια [ήδη υπάρχει τεχνική συνεργασία με Ελβετία].

Δημόσιο

Οι δανειστές ζητούν γενναίες μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...