Καρκίνος ήπατος: Πως νεκρώνονται οι όγκοι;

Νέους ορίζοντες στην αντιμετωπίση του καρκίνου του ήπατος δίνει η σύγχρονη ακτινοθεραπεία.

Πως νεκρώνονται οι όγκοι; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.
Του Παναγιώτη Παντελάκου Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγου

Η κυρία θεραπεία του ηπατοκυτταρικού καρκίνου είναι η χειρουργική. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σμίκρυνση των όγκων του ήπατος αλλά και για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως τον πόνο. Συχνότερα εφαρμόζονται άλλες τοπικές θεραπείες, όπως η εκτομή ή εμβολή. Λογω της υψηλής ευαισθησίας των ηπατικών κυττάρων στην ακτινοβολία, η χορήγηση θεραπευτικής δόσης ακτινοβολίας περιορίζεται από τα περιβάλλοντα ευαίσθητα κυτταρα.

Η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται επί μη εξαιρέσιμης νόσου με ή χωρίς χημειοθεραπεία.

Η Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Σώματος (SBRT): Αντί να δίνει μικρές δόσεις ακτινοβολίας κάθε μέρα για αρκετές εβδομάδες, η SBRT χρησιμοποιεί πολύ εστιασμένες δέσμες ακτινοβολίας, υψηλής δόσης σε μία ή σε λίγες ημέρες. Πλέον υπάρχουν χρόνια εμπειρίας στην εφαρμογή της με ενθαρρυντικά αποτελέσματα έναντι των άλλων μορφών ακτινοβολίας.

Μεταστατική Νόσος Ήπατος

Το ήπαρ αποτελεί έναν από τα πιο κοινά όργανα που μεθίστανται οι πρωτοπαθείς όγκοι. Η συστηματική θεραπεία είναι πιο συχνά προτιμώμενη θεραπεία για ασθενείς με ηπατικές μεταστάσεις, αλλά η χειρουργική εκτομή όταν αυτή είναι εφικτή και για συγκεκριμένους ιστολογικούς τύπους καρκίνου είναι η θεραπεία εκλογής.

Οι πρόοδοι στην τεχνολογία της ακτινοθεραπείας κατέστησαν δυνατή τη χορήγηση υψηλών δόσεων σε περιορισμένους όγκους του ήπατος με υψηλή ακρίβεια σε λίγα κλάσματα. Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία σώματος (SBRT). Η θεραπεία με χαμηλής δόσης ακτινοβολίας που χορηγείται σε όλο το ήπαρ (WLRT) δεν χρησιμοποιείται τακτικά για την ανακούφιση των ασθενών με ηπατικές μεταστάσεις πλέον. Η τελευταία αποτελεί μια χρήσιμη θεραπεία για ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου και διάχυτη μεταστατική διήθηση του ήπατος η οποία κατέστη ανθεκτική στη συστηματική θεραπεία.

Πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες επιβεβαιώνουν τον ρόλο του SBRT ως μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την εκτομή των ηπατικών μεταστάσεων με δεδομένα συγκρίσιμα με αυτά της χειρουργικής αντιμετώπισης ή άλλων τοπικών μεθόδων (radiofrequency ablation, χημειοεμβολισμό, κα). Η τοξικότητα που σχετίζεται με τη θεραπεία είναι ήπια. Αυτή η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς με περιορισμένη επιβάρυνση του ήπατος.

Παναγιώτης Παντελάκος Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου ΑθηνώνΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...