ATHENS

Stratfor: Το παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων στα Βαλκάνια και η απουσία της Ελλάδας !!!

"Παιχνίδι" το οποίο μάλλον θα επηρεάσει και την Ελλάδα γίνεται από τις μεγάλες δυνάμεις στα Βαλκάνια, σύμφωνα με το αμερικανικό think tank Stratfor, χωρίς να υπάρχει πουθενά σαν "παίκτης" η Ελλάδα.

Απο κοντά όμως έχουν οι μεγάλες δυναμεις την Τουρκία οι μεγάλες δυνάμεις οι οποίες χρησιμοποιώντας την οικονομική και πολιτική τους δύναμη προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή στα Βαλκάνια.Όπως επισημαίνει η ανάλυση του Stratfor "η Ρωσία, η Τουρκία και η Δύση έχουν ένα κοινό αντίπαλο στα Βαλκάνια: τη πολιτική αστάθεια".

Στην ανάλυση υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε τη Σερβία. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις 20 Μαΐου . Δυτικοί ηγέτες έχουν δείξει επίσης ενδιαφέρον για την περιοχή, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμμοντ να έχουν κάνει επίσκεψη στη Βουλγαρία τον Ιανουάριο. Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέπτονται τακτικά τη Ρουμανία.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν δύο μεγάλους στόχους στα Βαλκάνια: τη διατήρηση της σταθερότητας στο δυτικό τμήμα της περιοχής και την ελαχιστοποίηση της ρωσικής επιρροής. Για το σκοπό αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική των Βαλκανίων από τη δεκαετία του 1990 ακόμη μέσω των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ . . Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρησιμοποιήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους και πολιτικό κεφάλαιο για τη μεταρρύθμιση και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.
 
Η Δύση έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει επαρκή κονδύλια για να δώσει για την ανάπτυξη και την άμυνα μεταξύ των χωρών της περιοχής. Χώρες όπως η Σερβία και η ΠΓΔΜ είναι απίθανο να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη δεκαετία και απειλούνται από εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα οικονομικά οφέλη που προέρχονται από τους στενούς δεσμούς τους με την Ευρώπη. Μεταξύ του 2014 και του 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να χορηγήσει € 1.500.000.000 (περίπου 1.700.000.000 δολάρια) στη Σερβία, ένα υποψήφιο μέλος της ΕΕ, και € 11.4 δισεκατομμύρια για τη Βουλγαρία.

Επιπλέον, υπάρχει σημαντική αμυντική βοήθεια προς τη Βουλγαρία ως μέρος της προσπάθειας για την ενίσχυση των ρωσικών παραμεθόριων περιοχών.
Η κρίση στην Ουκρανία ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν σε ενίσχυση της άμυνας κατά μήκος του ανατολικού άκρου του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, η κρίση στην Ουκρανία οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει ως προτεραιότητα το "νότιο διάδρομο" για το φυσικό αέριο, για να παρακάμψει τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom και να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.