"Στροφή" στα ΒRICS χωρίς μνημόνιο !!! Ανακοίνωσε την πρώτη "πιστολιά" κατά της ΕΚΤ ο Γ.Βαρουφάκης !!!

Δεν θα υπάρξει κανένα μνημόνιο εάν η Ελλάδα δανειστεί από τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει τη μεγάλη γεωπολιτική στροφή, αφού οι Ευρωπαίοι έχουν αποθρασυνθεί και ζητούν το βιολογικό τέλος των Ελλήνων μέσω της αιώνιας εξαθλίωσης. Άλλωστε ο Π.Ρουμελιώτης ήταν ξεκάθαρος, στην "αντίπερα όχθη" θέλουν να βοηθήσουν χωρίς να πατήσουν τους Έλληνες στο "λαιμό".

Άλλωστε οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι βάσει σχεδίου "Στραγγίζουν" την Ελλάδα από "ρευστό" επεκτείνοντας επίτηδες τις διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να έχει έτοιμη την εναλλακτική λύση.

Ο Γ.Βαρουφάκης είπε ότι "οι πληρωμές Ιουλίου και Αυγούστου στην ΕΚΤ θα πρέπει να καθυστερήσουν" δίνοντας το στίγμα της σύνδεσης με τα BRICS λόγω της αδιαλλαξίας των δανειστών.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό Star και αναφερόμενος σε μια πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση αναζητά και άλλους τρόπους για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή του ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα έβλαπτε κανέναν.

Όπως εξήγησε, όταν η ίδια η Αμερική συνεργάζεται με την Κίνα δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Ελλάδα θα έκανε μια λάθος κίνηση με τη συμμετοχή της στην τράπεζα των BRICS.

Ο κ. Ρουμελιώτης διευκρίνισε ότι ο ίδιος διερευνά τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ οδήγησαν σε συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και σε αύξηση της ανεργίας, τονίζοντας ότι το Ταμείο διατηρεί μια ιδιαίτερα σκληρή στάση.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα διεκδικήσει η Ελλάδα από τα BRICS, o πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία επαφή για το θέμα και εξήγησε ότι στόχος είναι «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει κανένα μνημόνιο με τα BRICS, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη συμμετοχή της χώρας σε μια τράπεζα, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη έργων υποδομής.

Σημειώνεται πως η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας από την ρωσική κυβέρνηση, διατυπώθηκε χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Δραγασάκης με το ΔΣ του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όρισε ως υπεύθυνο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε πως οι αποπληρωμές Ιουλίου και Αυγούστου στην ΕΚΤ θα πρέπει να καθυστερήσουν και να μετατεθούν για αργότερα.

«Τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ πρέπει να σταλούν «στο απώτερο μέλλον», είπε. Μολίς ακούστηκε η πρόταση του κ.Βαρουφάκη, έγινε είδηση στα ξένα μέσα με το Open Europe να ανεβάζει στο twitter «Fin Min Varoufakis says #ECB payments in July/Aug should be delayed. Wants deal reached by end of month with creditors».

«Ο ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκης είπε ότι οι πληρωμές Ιουλίου και Αυγούστου στην ΕΚΤ θα πρέπει να καθυστερήσουν. Θέλεις συμφωνία με τους δανειστές έως το τέλος του μήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει κατανόηση, αλλά υπάρχουν πολιτικοί περιορισμοί. Εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με περικοπές κάποιων επικουρικών συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά «μόνο για να πάρουμε τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης και σε λίγους μήνες να είμαστε στην ίδια κατάσταση». «Αυτό», πρόσθεσε, «δεν το θέλουμε ούτε εμείς ούτε εσείς ούτε οι δανειστές». Μάλιστα, αναφερόμενος στον ΦΠΑ είπε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία αλλαγή μέχρι το τέλος καλοκαιριού και πρόσθεσε πως «δεσμεύθηκα ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές».

Για να μειωθεί το χρέος πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 20% του ΑΕΠ.

Αν ανακοινώσει κανείς τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα υπάρξουν επενδύσεις, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Αν πάταγε κανένας ένα κουμπί και μηδενιζόταν το χρέος, το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν θα λυνόταν, ανέφερε χαρακτηριστικά. Το βασικό ζητούμενο της διαπραγμάτευσης είναι να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας.

Είναι 3.000 οι οποίοι σύμφωνα με τα δικαστήρια δεν έπρεπε να απολυθούν. Για τις καθαρίστριες υπήρξαν σύμβουλοι που πήραν εκατ. ευρώ για να προτείνουν καταστροφικές πολιτικές. Οι σύμβουλοι αυτοί ζήτησαν την απόλυση καθαριστριών. Παραδέχομαι ότι δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά αποκατάσταση μιας αδικίας.

O κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τα σημεία στα οποία συμφωνούν Ελλάδα και δανειστές.

-«Συμφωνούμε με τους εταίρους ότι υπάρχουν ολιγοπωλιακές πρακτικές στην αγορά και ότι η κρίση έχει δημιουργήσει συντριπτικές ανισότητες», ανέφερε ο υπουργός.
-«Συμφωνούμε με τους εταίρους στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, συμφωνούμε ότι το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα». Ζητάμε συστημική μεταρρύθμιση, δραστική μείωση πρόωρων, ενοποιήσεις ταμείων
-Επίσης, συμφωνούμε να μη διολισθήσει η Ελλάδα στα ελλείμματα και ότι επί 5 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις υπόσχονταν πράγματα που δεν μπορούσαν να κάνουν.
-«Για μένα προέχει να μην συμφωνήσουμε σε όρους που δεν μπορούμε να κάνουμε».

«Όχι ξεπούλημα, αλλά ιδιωτικοποιήσεις με μερίδιο από το κράτος», σημείωσε ο κ.Βαρουφάκης μιλώντας για τις αποκρατικοποιήσεις και πρόσθεσε πως οι στόχοι τους (ιδιωτικοποιήσεων) σε σχέση με την πραγματικότητα είναι «αστείοι». Τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα από μία αναπτυξιακή τράπεζα. Να μπορεί να γίνει μόχλευση, εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Οι μετοχές της αναπτυξιακής τράπεζας να αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία ως αντιστάθμισμα της ζημίας από το PSI.

Για τις τράπεζες, ο κ.Βαρουφάκης τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απαλλαχθεί από τα κόκκινα δάνεια. Αν δεν διαχειριστούν τα NPLs, το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να στηρίξει την οικονομία, σημείωσε, ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού φορέα.
Σημειώνεται ότι η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα όταν η Αθήνα αποφασίσει να γίνει μέλος της, κάτι που αναμένεται να συμβεί στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο.

Αυτό δήλωσε προ δύο ημερών ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Sergei Storchak, τονίζοντας ότι "Απο τη στιγμή που η Ελλάδα γινόταν το πρώτο πλήρες μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, θα ζητούσε δανειοδότηση με κεφάλαια της Τράπεζας και αυτό δεν θα αποτελούσε έκπληξη".

«Δεν έχει καμία διαφορά εάν η Ελλάδα γίνει μέλος της τράπεζας συνεισφέροντας ένα μικρό ή μεγάλο ποσό» είπε ο ακόμη ο Storchak για να συμπληρώσει:

«Από τη στιγμή που θα γίνει πλήρες μέλος, θα μπορεί να αιτηθεί για δάνεια τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς ή για έργα ανάπτυξης»

Οι BRICS κυριαρχούν στο Διεθνές Εμπόριο. Διαθέτουν τεράστιες ποσότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους της Δύσης (κράτη, τράπεζες και επιχειρήσεις). Διαθέτουν τεράστια αποθέματα σε νομίσματα (δολάρια, γιεν, ευρώ, κ.λπ.), χρυσό, ομόλογα, ομολογίες, μετοχές, κ.λπ.

Έχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και ενεργειακούς πόρους περισσότερους και καλύτερους απ΄ ότι η Δύση.

Έχουν νέο, ανθεκτικό και εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Διαθέτουν τεράστια πυρηνική, στρατιωτική, επιστημονική, τεχνολογική και διαστημική ισχύ.

Η εν λόγω Παγκόσμια Αναπτυξιακή Τράπεζα Υποδομών και Ανασυγκρότησης έχει σκοπό να βοηθήσει την ανάπτυξη όλων των θυμάτων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως η Ελλάδα, των banksters (από το bank+gangster όπως διδάσκει η Διεθνής Πολιτική Οικονομία).

Επίσης, ιδρύουν δικό τους Σύστημα Αξιολόγησης ως απάντηση στο αμερικανικό μονοπώλιο των ανεξέλεγκτων οίκων αξιολόγησης που ανεβάζουν και κατεβάζουν τις οικονομίες των χωρών κατά το δοκούν.

Η εναλλακτική υπάρχει, το θέμα είναι αν υπάρχουν και τα "κότσια".


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...