ATHENS

Δηλώσεις – βόμβα από το εξωτερικό: Θέμα χρόνου το grexit !!! Έπρεπε να χει γίνει από το 2010 !!!

Εφιαλτικές προειδοποιήσεις του Άλαν Γκρίσπαν σε συνέντευξη του ην οποία αναδημοσιεύει η Καθημερινή. Περίπου τα ίδια λέει και γνωστός Γερμανός αρθρογράφος.

»Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι θέμα χρόνου και δεν θα οδηγούσε στη διάσπαση της νομισματικής ένωσης. Όσο πιο γρήγορα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τόσο το καλύτερο για όλους.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως οι απώλειες δεν θα ήταν μεγάλες για τις χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Δεν βλέπω πως θα μπορούσε η Γερμανία να αποζημιωθεί. Το ίδιο ισχύει και για χώρες όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο», σημειώνει ο Γκρίσπαν.

Την ίδια ώρα, ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Munchau σημειώνει ότι η Ελλάδα «η μοίρα της βρίσκεται στα χέρια του Α. Τσίπρα». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποφασίσει σύντομα αν θέλει ή όχι μια συμφωνία με τους πιστωτές, που θα επιτρέψει στην Αθήνα να εξυπηρετήσει το χρέος της».

Όπως υποστηρίζει «αν πει «όχι», η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Σε εκείνο το σημείο, η χώρα είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Το ερώτημα ωστόσο είναι ως που μπορεί να φτάσει ο έλληνας πρωθυπουργός για να βάλει ένα τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα καθώς ο κίνδυνος ενός Grexit είναι εμφανώς ορατός.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο βασική του προτεραιότητα είναι να μηδενίσει την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ εάν βέβαια θέλει να πετύχει συμφωνία με τους δανειστές.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος 2,5% θα ήταν εφικτό για τους έλληνες οι οποίοι ωστόσο επιμένουν στο 1,5%.

Η εφημερίδα αναφέρεται και σε εμπιστευτικό έγγραφο που διέρρευσε στον τύπο, σύμφωνα με το οποίο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι δανειστές είχαν ζητήσει 3,5% και 4,5% το 2016.
Όμως, δεν υπάρχουν αντικειμενικά σωστοί ή λάθος αριθμοί.

Η εμπειρία ωστόσο, δείχνει ότι τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολιτικά μη βιώσιμα.
«Άλλωστε, γράφει ο Münchau, ακριβώς αυτή η μη βιώσιμη λύση της προηγούμενης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τους ευρωπαίους πιστωτές της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.