Τι πραγματικά συμβαίνει με καταθέσεις και ELA !!!

Οι εκροές των καταθέσεων έχουν περιοριστεί σημαντικά και μάλιστα στις αρχές τις εβδομάδας παρατηρήθηκαν και περιορισμένες εισροές, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αυτές οι εξελίξεις περιορίζουν την ανάγκη για αύξηση του ELA.


Επομένως, πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε από την ΕΚΤ να αυξηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τα 80,2 δις. ευρώ.

Ωστόσο, οριακή εξακολουθεί να είναι η κατάσταση, καθώς από το Νοέμβριο έως και το τέλος Απριλίου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 25 δις.ευρω.

Πιο συγκεκριμένα από τα 164,4 δις.ευρω έχουν υποχωρήσει στα 138,5 δις.ευρω στο τέλος του πρώτου τετραμήνου. Προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια αυτή οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν σημαντικά την εξάρτηση τους από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA είχε φθάσει στο τέλος Απριλίου τα 74,3 δις.ευρω.

Επιπλέον, απευθείας από την ΕΚΤ στο ίδιο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει άλλα 38,4 δις.ευρω. Επομένως η συνολική τους εξάρτηση από το ευρωσύστημα ήταν στα 112,7 δις.ευρω.

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να δανειστούν το ποσό αυτό είναι αναγκασμένες να προσφέρουν στην ΕΚΤ και την ΤτΕ εγγυήσεις (τα επονομαζόμενα collaterals).

Το ζήτημα των εγγυήσεων αποτελεί σημείο αιχμής καθώς αρκετά μέλη της ΕΚΤ ζητούν να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο, με αποτέλεσμα να μειωθεί η δυνατότητα άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.

Μέχρι στιγμής το διοικητικό συμβούλιο έχει αποκρούσει τα συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Γερμανία. Ωστόσο ο κίνδυνος να καμφθούν οι αντιστάσεις αυτές στο μέλλον είναι ορατός.

Σε κάθε περίπτωση όμως εκτιμάται ότι ακόμη και με αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή απόθεμα.

Στο τέλος Απριλίου οι τράπεζες είχαν καταθέσεις εγγυήσεις ονομαστικής αξίας 145 δις.ευρω για την χρηματοδότηση τους από τον ELA, και άλλα 40 δις.ευρω (ομόλογα του EFSFF). για την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...