Bloomberg: Ο δρόμος της Ελλάδας προς ένα παράλληλο νόμισμα «δείχνει» …Κούβα !!!

Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της για τη σύναψη μιας συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει μια λύση, οι συζητήσεις γύρω από την έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος, του IOU, αυξάνονται δίνοντας παράλληλα μια «γεύση» από Κούβα όπως αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Το δημοσίευμα, αναφέρεται στις συζητήσεις που γίνονται για την έκδοση παράλληλου νομίσματος ωστόσο επισημαίνει πως για να θεωρηθεί επιτυχές ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να βασίζεται στον εξαναγκασμό και όχι στην αποπλάνηση.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου οι πολίτες της δεν φημίζονται για την συνέπειά τους σε φορολογικά ζητήματα αν σκεφτεί κανείς πως στα τέλη του προηγούμενου έτους, οι οφειλές προς το κράτος άγγιζαν τα 76 δισ. ευρώ από απλήρωτες εισφορές, αναφέρει για να προσθέσει:. «Έτσι λοιπόν, σε ένα κράτος που η φοροδιαφυγή είναι ανεξέλεγκτη ακόμα και αν λειτουργήσει το IOU, σε λίγα χρόνια θα φέρει μια νέα κρίση, όταν η κυβέρνηση θα αρχίσει να παίρνει πίσω τα IOU αντί των πραγματικών φορολογικών εσόδων».

Ο αρθρογράφος φέρνει ως παράδειγμα την Κούβα, όπου εκεί κυκλοφορεί το «μετατρέψιμο πέσο» ή CUC, μαζί με το πέσο Κούβας ή CUP. Οι τουρίστες ανταλλάσσουν τα δολάριά τους ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα έχουν για CUC, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώσουν για εισαγόμενα αγαθά, για αέριο, σε εστιατόρια.

Οι Κουβανοί πληρώνονται σε CUP, το οποίο μπορεί να δαπανηθεί σε τοπικά καταστήματα και για υπηρεσίες. Επιτρέπεται να μετατρέπουν τα CUP σε CUC σε μια ισοτιμία αρκετά κοντά με αυτή της αγοράς. (…)

Για ποιον λόγο λοιπόν δεν θα πρέπει η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας να δώσει στους πολίτες της μια γεύση δυαδικού νομίσματος όπως συμβαίνει στην Κούβα, διερωτάται ο αρθρογράφος; Όπως αναφέρει, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα και είδη ρουχισμού που παράγονται στην χώρα τα οποία δεν μπορούν να εξαχθούν με κέρδος.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρεώνει για τις υπηρεσίες της σε δραχμές ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται το νέο νόμισμα. άλλοι πάροχοι υπηρεσιών δεν θα είχαν εναλλακτική από το να υιοθετήσουν το μαλακό νόμισμα, διότι το 20% του ελληνικού εργατικού δυναμικού απασχολείται στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων κρατικών επιχειρήσεων, θα πληρώνεται μόνο σε δραχμές.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θα μπορούσε δραστικά να μειώσει την ανεργία προσλαμβάνοντας ανέργους και πληρώνοντας τους στο νέο της νόμισμα. Αυτό ασφαλώς, θα δημιουργούσε την πιθανότητα υπερβολικού πληθωρισμού και η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιβάλει περιορισμούς. Θα άνθιζε αμέσως μια μαύρη αγορά.

Ωστόσο, ο Leonid Bershidsky καταλήγει λέγοντας πως μόλις η Ελλάδα κουραστεί από αυτό το παράλληλο νόμισμα, θα μπορούσε να εγκαταλείψει την δραχμή και να γυρίσει στο ευρώ, όπως το Μαυροβούνιο που εγκατέλειψε το δηνάριο για χάρη του γερμανικού μάρκου το 1996 και το Εκουαδόρ εγκατέλειψε το sucre για το αμερικανικό δολάριο το 2000.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...