Συστάσεις ΟΗΕ για καλύτερη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων της Φουκουσίμα !!!

Συστάσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων και του μολυσμένου νερού στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξέδωσε η ειδική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι υπεύθυνοι του σταθμού ανακοίνωσαν ότι αισθητήρες στο σύστημα αποχέτευσης είχαν εντοπίσει διαρροή μολυσμένου νερού, το οποίο πιθανώς διέρρευσε στη θάλασσα μέσα υδρορροών ενώ έβρεχε. Το συμβάν αυτό ήταν μόνο μία από τις αρκετές σημαντικές δυσκολίες που έχουν καταστήσει ακόμα πιο χρονοβόρο τον παροπλισμό των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα.

Τα πορίσματα της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναφέρουν ότι έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος στον καθαρισμό των εγκαταστάσεων, και αναγνωρίζουν ότι μερικές από τις διαρροές έχουν αντιμετωπιστεί κατάλληλα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη παρομοίων περιστατικών. Οι ενέργειες καθαρισμού περιλαμβάνουν την κάλυψη κενών, την ανάκαμψη μολυσμένου εδάφους και την επεξεργασία επιφανειών ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές ομβρίων υδάτων.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ ενθάρρυναν τους υπευθύνους της Tokyo Electric Power Co (TEPCO) να εντείνουν τις προσπάθειες εξεύρεσης άλλων πηγών μόλυνσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο η νεοσυσταθείσα αρμόδια υπηρεσία της TEPCO διαχειρίζεται τα ραδιενεργά απόβλητα. Μία από τις απαιτήσεις του ΙΑΕΑ ήταν ο πιο λεπτομερής χαρακτηρισμός και αξιολόγηση των αποβλήτων, όπως και η πιο ασφαλή αποθήκευσή τους.

«Η υπηρεσία θα μπορούσε να ακολουθεί πιο πιστά τις αρχές μακροπρόθεσμης διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, πέρα ​​από το διαχωρισμό, τη μετεγκατάσταση και τη θωράκιση που ασκούνται σήμερα», αναφέρει η έκθεση.

«Αν και αναγνωρίζεται η χρησιμότητα του μεγάλου αριθμού συστημάτων επεξεργασίας νερού που χρησιμοποιούνται από την TEPCO για την αποτροπή κυκλοφορίας των ραδιενεργών υδάτων, η ομάδα του ΙΑΕΑ σημειώνει επίσης ότι επί του παρόντος όλα αυτά τα συστήματα δεν λειτουργούν με τις υψηλότερες επιδόσεις σύμφωνα με το πλήρες δυναμικό του σχεδιασμού τους».

Ο ΙΑΕΑ αναμένεται να συλλέξει δείγματα νερού από τη θάλασσα κοντά στη Φουκουσίμα για να καθοδηγήσει περαιτέρω τις ιαπωνικές αρχές όσον αφορά τη διαδικασία παροπλισμού.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...