Καταδικάστηκαν 6 απόστρατοι αξιωματικοί για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων προς όφελος του πρώην δικτάτορα Πινοτσέτ !!!

Έξι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής εν αποστρατεία καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση ο καθένας για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, χρημάτων τα οποία διοχετεύονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούσε στο εξωτερικό ο πρώην δικτάτορας της χώρας Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο οποίος απεβίωσε το 2006.

Ο δικαστής Μανουέλ Αντόνιο Βαλντεράμα ανακοίνωσε χθες την απόφασή του για την υπόθεση αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του λεγόμενου σκανδάλου Riggs—το οποίο χρονολογείται από το 2004, όταν είχε αποκαλυφθεί η ύπαρξη τουλάχιστον 100 μυστικών τραπεζικών λογαριασμών στην Riggs Bank των ΗΠΑ που ανήκαν στον άλλοτε δικτάτορα της Χιλής (1973-1990) και σε μέλη της οικογένειάς του, και τηρούνταν με διάφορα ψευδώνυμα.

Η έρευνα του δικαστή “αποκάλυψε τη διάπραξη των αδικημάτων της υπεξαίρεσης δημοσίων πόρων και της απάτης σε βάρος του υπουργείου Οικονομικών, με την τήρηση παράνομων τραπεζικών λογαριασμών του Αουγκούστο Πινοτσέτ Ουγκάρτε, μελών της οικογενείας του και συνεργατών του”, σύμφωνα με ανακοίνωση της δικαιοσύνης.

Έξι απόστρατοι αξιωματικοί, ο Χόρχε Μπαγιερίνο, ο Ραμόν Κάστρο, ο Γκαμπριέλ Βεργκάρα, ο Σέρχιο Μορένο, ο Χουάν Μακ-Λιν και ο Εουχένιο Καστίγιο καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για τη διασπάθιση δημοσίων πόρων ύψους 6,4 εκατ. δολαρίων. Ακόμη, κατασχέθηκαν περίπου 20 ακίνητα, τρία οχήματα και τραπεζικοί λογαριασμοί του Πινοτσέτ και μελών της οικογένειάς του στους οποίους εκτιμάται ότι περιέχονται πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ πέθανε σε ηλικία 91 ετών, χωρίς ποτέ να δικαστεί για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν επί του καθεστώτος του.

Κατά επίσημα στοιχεία για τη στρατιωτική δικτατορία του Πινοτσέτ, περίπου 3.200 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν από προσώπου γης και δεν έγινε ποτέ ξανά κάτι γνωστό για την τύχη τους επί των ημερών του. Άλλοι τουλάχιστον 38.000 άνθρωποι βασανίστηκαν στα χέρια των στρατιωτικών και των ανθρώπων των μυστικών υπηρεσιών.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...