Πάνω από 500.000 επισκέπτες σε έκθεση για το Βυζάντιο στις ΗΠΑ !!!

Περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες, από όλο τον κόσμο, πέρασαν τις πύλες της περίφημης έκθεσης «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections», στους τρεις σταθμούς της στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. 


Η έκθεση, που διοργανώνεται από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και το Μουσείο Μπενάκη, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Μαΐου στο Art Institute of Chicago, που είναι και ο τελευταίος σταθμός της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, και στους τρεις σταθμούς της περιοδείας της (Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, Μουσείο J. Paul Getty [Getty Villa] στο Λος 'Αντζελες και Art Institute of Chicago), η έκθεση έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό, ενώ είχε επίσης πολύ θετικές κριτικές από τον αμερικανικό Τύπο.

Στην Ουάσιγκτον ο αριθμός των επισκεπτών υπολογίζεται σε 192.000, στο Λος 'Αντζελες ξεπέρασε τους 100.000, ενώ στο Art Institute of Chicago την έκθεση υπολογίζεται ότι θα έχουν επισκεφθεί έως την Κυριακή περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες (236.000 καταγεγραμμένοι επισκέπτες έως τις 8 Απριλίου 2015).

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση από το κοινό, αλλά και από τους ειδικούς επιστήμονες, συνάντησε και ο δίτομος πλούσια εικονογραφημένος κατάλογος της έκθεσης. Ο πρώτος τόμος παρουσιάζει τα εκθέματα ενταγμένα μέσα στις θεματικές της έκθεσης και –βέβαια- στο ιστορικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο της εποχής του, ενώ εισαγωγικά κείμενα από μελετητές διεθνούς κύρους φωτίζουν όψεις του βυζαντινού πολιτισμού. 

Ο δεύτερος τόμος αναφέρεται στο χωρικό πλαίσιο ανάπτυξης του βυζαντινού πολιτισμού, και δη σε πόλεις του ελλαδικού χώρου στον πολεοδομικό ιστό και τα μνημεία των οποίων ο βυζαντινός βίος αποτυπώνεται ανάγλυφα. Τον τόμο αυτό κλείνει ένα κείμενο αφιερωμένο στην παρουσίαση του Βυζαντίου στα ελληνικά μουσεία.

Σε όλες τις παρουσιάσεις της, η έκθεση πλαισιώθηκε από εκδηλώσεις επιστημονικού χαρακτήρα, διαλέξεις και συμπόσια, καθώς και ξεναγήσεις. Στις 2 Μαΐου, λίγο πριν από τη λήξη της έκθεσης στο Art Institute of Chicago, το μουσείο διοργάνωσε με επιτυχία στους χώρους του συμπόσιο με τίτλο «A Final Look at Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections», στο οποίο μετείχαν έγκριτοι Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...