Δάνειο στο ΙΚΑ 360 εκατ. για να πληρωθούν οι συντάξεις !!!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ αποφάσισε σήμερα να δανειστεί προσωρινά (26 Μαΐου – 3 Ιουνίου) από διάφορους φορείς έως 360 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων του προσεχούς Ιουνίου.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% των κεφαλαίων τα οποία χρειάζεται το ΙΚΑ για να καταβάλλει συντάξεις ύψους 860 εκατ. ευρώ (Ιουνίου 2015) σε 1,2 εκατομμύριο δικαιούχους περίπου στα τέλη του Μαΐου.

Toυλάχιστον από την αρχή του 2015, το ΙΚΑ δεν έχει ξανά δανειστεί βραχυπρόθεσμα ένα τόσο μεγάλο ποσό, αναφέρουν στελέχη του στο Capital.gr.

Αναλυτικά το ΔΣ του ΙΚΑ αποφάσισε σήμερα:

· Τη σύναψη ρέπος με εμπορική τράπεζα (με εγγύηση ομόλογα ελληνικού Δημοσίου τα οποία το ίδιο κατέχει) ύψους έως 150 εκατ. ευρώ.

· Τον δανεισμό 70 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου και 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων

· Το δανεισμό 100 εκατ. από το Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ.

Να σημειωθεί πως η ανάγκη για μεγαλύτερο από το συνηθισμένο (σ.σ. έως 260 εκατ. ευρώ) βραχυπρόθεσμο δανεισμό έρχεται σε μία συγκυρία όπου το ΙΚΑ έχει εισπράξει 65 εκατ. ευρώ από τη νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών με τις 100 δόσεις από τις 26 Μαρτίου μέχρι την περασμένη Παρασκευή 8 Μαΐου.

Η "στενότητα" στα οικονομικά του ΙΚΑ φαίνεται πως προέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, από τη ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία του κράτους να συνεισφέρει τα προβλεπόμενα κεφάλαια τα οποία σε μηνιαία βάση ανέρχονται γύρω στα 280 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα έσοδα από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές κάθε άλλο παρά δείχνουν ανοδικές τάσεις.

Η αυξανόμενη οικονομική "στενότητα" του ΙΚΑ φάνηκε κατά την καταβολή των συντάξεων του προηγούμενου μήνα, όπου σημειώθηκαν «ουρές» δικαιούχων έξω από τα ΑΤΜs λόγω καθυστέρησης 4-5 ωρών να πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...