Έκτακτη εισφορά έως 10% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις έχει ως σχέδιο η κυβέρνηση !!!

Η κυβέρνηση έχει ως σχέδιο έκτακτης εισφοράς να επιβάλει σε επιχειρήσεις με κέρδη 100.000 ευρώ για να «κλείσει» το πακέτο μέτρων.

Στα πρότυπα της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε το 2010 από τους Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τον «λογαριασμό» των μέτρων που απαιτούνται για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Το μέτρο αυτό έχει ήδη υπολογισθεί από το οικονομικό επιτελείο και έχει ως εκτίμηση να αποφέρει έσοδα ακόμη και άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ καθώς θα αφορά στα κέρδη της προηγούμενης φορολογικής κρίσης.

Δεν εξαιρούνται βέβαια και οι δεύτερες σκέψεις καθώς το μέτρο έχει έντονο υφεσιακό χαρακτήρα, που μπορεί να γονατίσει τις επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας ή ακόμη και να τις οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο απολύσεων.

Αυτό που προβληματίζει πολύ την κυβέρνηση είναι το περιεχόμενο του πακέτου που θα «προχωρήσουν» καθώς εκτιμάται ότι οι προτάσεις που έχουν πέσει μέχρι τώρα στο τραπέζι δεν επαρκούν για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό, του οποίου το ύψος εκτιμάται σε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτή τη στιγμή το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει κυρίως παρεμβάσεις έκτακτου χαρακτήρα (περαιώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων, αυτόματο κλείσιμο όλων των υποθέσεων που βρίσκονται στις διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, εμβασμάτων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, υποβολή ξεχασμένων δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις κλπ) τα οποία όμως και αμφισβητούμενη εισπρακτική απόδοση έχουν και εγείρουν θέματα για το δημοσιονομικό κενό του 2016 το οποίο επίσης είναι στο τραπέζι των συζητήσεων (σ.σ τα έκτακτα μέτρα δεν φέρνουν έσοδα και την επόμενη χρονιά κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αναπληρωθούν με άλλα μέτρα).

Τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και κυρίως το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ έχουν άμεση συνάρτηση με τον παράγοντα χρόνο. Όσο καθυστερεί η επιβολή τους, τόσο περισσότερα μέτρα απαιτούνται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό

Τα κυβερνητικά στελέχη που εισηγούνται στον πρωθυπουργό την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις (και ενδεχομένως στα φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλα εισοδήματα), πιστεύουν ότι το μέτρο ταιριάζει στα όσα έχει υποστηρίξει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

Χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον Economist επανέλαβε το επιχείρημα ότι οι πλούσιοι δεν έχουν κληθεί στα πέντε χρόνια των μνημονίων να συμβάλουν με βάση τις δυνάμεις τους. «Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημίες μέσα σε αυτή την πενταετία της τραγωδίας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία ήταν οι Έλληνες πλούσιοι. Αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό έγκαιρα, αυτοί που συνήθιζαν να φοροδιαφεύγουν και τα χρόνια της ανάπτυξης – και δυστυχώς συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν μέχρι σήμερα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινείται η επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλλά και μια διαδικασία για φορολόγηση με γρήγορες διαδικασίες όσων έχει εντοπιστεί το όνομά τους στις περίφημες λίστες (Λαγκάρντ, εμβασμάτων κλπ).

Το σχέδιο για την έκτακτη εισφορά

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται εδώ και αρκετές ημέρες τον νόμο 3845/2010 που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο συγκεκριμένος νόμος, προέβλεπε φορολόγηση επί των κερδών των επιχειρήσεων. Όχι όμως από το πρώτο ευρώ αλλά και από τα 100.000 ευρώ και πάνω έτσι ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο συγκεκριμένος νόμος, προέβλεπε τέσσερις φορολογικούς συντελεστές:

· 4% για τα κέρδη έως τις 300.000 ευρώ

· 6% για τα κέρδη από τις 300.000 έως το ένα εκατομμύριο ευρώ

· 8% για τα κέρδη από το ένα εκατομμύριο έως τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και

· 10% για τα κέρδη από πέντε εκατομμύρια ευρώ και πάνω

Άμεση εισπρακτική απόδοση είχε το μέτρο καθώς εξέδωσαν και απέστειλαν το εκκαθαριστικό οι εφορίες κατευθείαν στις επιχειρήσεις οι οποίες και κλήθηκαν να πληρώσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Παράπλευρες απώλειες υπήρξαν καθώς πολλές από τις εταιρείες που κλήθηκαν να πληρώσουν, προχώρησαν σε αθρόες απολύσεις για να αντισταθμίσουν τη ζημιά.

Εάν το μέτρο γίνει τελικά αποδεκτό, το 2015 θα αποδειχθεί πολύ «βαριά» χρονιά για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος για τα κέρδη του 2014, το τέλος επιτηδεύματος και για το 2014 και για το 2012 και φυσικά την έκτακτη εισφορά.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...