ATHENS

«Επικίνδυνα τα αντιοξειδωτικά για τους καρκινοπαθείς»!!!!

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Μάρτιν Μπέργκο του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», η χορήγηση σε εργαστηριακούς ποντικούς με καρκινικούς όγκους δύο αντιοξειδωτικών, βιταμίνης Ε και Ν-ακετυλοκυστεΐνης (NAC), οδήγησε στον πρόωρο θάνατο των ζώων λόγω της πολύ ταχύτερης ανάπτυξης των όγκων τους, σε σχέση με όσα ποντίκια δεν είχαν πάρει τις ίδιες ουσίες. 


 «Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα προκάλεσαν τριπλάσια αύξηση στον αριθμό των όγκων αλλά και τη μεγαλύτερη επιθετικότητά τους, με συνέπεια να οδηγήσουν στο θάνατο των ζώων με διπλάσιο ρυθμό. Οταν χορηγούσαμε μικρή δόση, οι όγκοι αυξάνονταν λίγο και όταν δίναμε μεγάλη δόση, αυξάνονταν πολύ», δήλωσε ο Μπέργκο.

 Αντίστοιχη εργαστηριακή έρευνα με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα από όγκους του πνεύμονα έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα οδηγούσαν επίσης σε ταχύτερο πολλαπλασιασμό αυτών των κυττάρων. Αν και πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα στους ανθρώπους, οι Σουηδοί ερευνητές συνέστησαν στους καπνιστές και στους καρκινοπαθείς, καθώς και σε όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, να είναι επιφυλακτικοί με τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα.

 Δεν είναι πάντως ακόμα σαφές ποια είναι η επίπτωση των αντιοξειδωτικών σε υγιείς οργανισμούς που δεν έχουν καθόλου καρκινικούς όγκους. Η εικόνα είναι ακόμα συγκεχυμένη και, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, είναι πιθανό (αλλά δεν είναι καθόλου διαπιστωμένο) τα αντιοξειδωτικά σε πρώτη φάση να βοηθούν το σώμα να προστατευτεί από τον καρκίνο, όμως από τη στιγμή που σχηματίζονται οι πρώτοι όγκοι (οι οποίοι πιθανώς δεν έχουν ακόμα διαγνωστεί), τα αντιοξειδωτικά επιταχύνουν την εξέλιξη και εξάπλωση της νόσου.



 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.