ATHENS

Φοροδιαφυγή: Μεγάλα «ψάρια» στα δίχτυα του ΣΔΟΕ!!!

Μεγαλογιατροί που απέκρυπταν εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ, ποδοσφαιρικές ΑΕ με εικονικά τιμολόγια, ελεύθεροι επαγγελματίες με κρυμμένα εισοδήματα στο εξωτερικό και δεκάδες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων με σωρεία βαρύτατων φορολογικών παραβάσεων περιλαμβάνονται στα ευρήματα των ερευνών του ΣΔΟΕ για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού. 


Οι παραβάτες καλόυνται να πληρώσουν συνολικά πρόστιμα 31 εκατ. ευρώ και θα έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν πονικές διώξεις. Μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε στην υπόθεση φοροδιαφυγής του ηθοποιού και βουλευτη των ΑΝ.ΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, η οποία όμως αφορά μικροποσό - «ψίχουλα» σε σχέση με τις άλλες εντοπισθείσες περιπτώσεις. 

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ ο κ. Χαϊκάλης κατηγορείται ότι ως θιασάρχης δεν εξέδωσε αποδείξεις 55 χιλιάδων ευρώ το 2007, σε μεγαλογιατρούς καταλογίζεται ότι δεν έκοψαν αποδείξεις για ετήσια έσοδα άνω του 1,5 κατ. ευρώ, πιλότος της Ολυμπιακής απέκρυψε επίσης έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ επιχειρήσεις εστίασης έκοβαν επί χρόνια αποδείξεις-«μαϊμού», χρησιμοποιώντας παραποιημένο σύστημα ταμειακής μηχανής-λεκτρονικού υπολογιστή. 

 Εικονικά τιμολόγια διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν οι ΠΑΕ Αρης και Ηρακλής Θεσσαλονίκης για να φουσκώνουν τις δαπάνες τους κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ. Για την ΠΑΕ Ηρακλής η διαπίστωση έγινε "κατόπιν εορτής", καθώς έχει πλέον διαλυθεί. Προβλήματα με τις φορολογικές αρχές θα έχει να αντιματωπίσει ο Αρης, που βρίσκεται ήδη σε δεινή οικονομική θέση. Προκλητικές είναι ορισμες άλλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και αδήλωτων εισοδημάτων, όπως του γνωστού μέντιουμ Ν. Χορταρέα, ο οποίος έκρυψε από την Εφορία έσοδα 700.000 ευρώ, του χειρουργού οφθαλμίατρου Μ. Τ. ο οποίος δεν έκοψε αποδείξεις σε ασθενείς του για εισπράξεις 1.561.000 ευρώ και πρώην διευθύντριας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που αύξησε την οικογενειακή περιουσία της κατά 631.937 ευρώ, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση αυτών των χρημάτων.

 Εισοδήματα 1,57 εκατ. ευρώ διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν 68 Ελληνες φορολογούμενοι που είχαν καταθέσεις και εισοδήματα στην Ολλανδία. Στους ελέγχους του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι στην Αττική 10 επιχειρήσεις έκρυψαν έσοδα 10,9 εκατ. ευρώ με πλαστά/ψευδή παραστατικά, ενώ 9 επιχειρήσεις εξέδωσαν πλαστά και εικονικά στοιχεία για 6,5 εκατ. ευρώ. 

Αλλη επιχείρηση με αντικείμενο την αγοραπωλησία χρυσών λιρών δεν εξέδωσε το 2013 φορολογικά στοιχεία για έσοδα 9,5 εκατ. ευρώ και δεν καταχώρησε το 2011-2012 φορολογικά στοιχεία αγορών 11,5 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία καταλογίστηκε παράβαση 7 εκατ. ευρώ για λήψη εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρεία, ενώ σε πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ζημιά σε βάρος του Ιδρύματος από κακοδιαχείριση στα μισθώματα των κυλικείων.

 Στη Θεσσαλία επιχείρηση εξέδωσε 140 πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία για 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ηπειρο κοινοπραξία εξέδωσε τέσσερα εικονικά τιμολόγια προκειμένου να εισπραχθούν παράνομες επιδοτήσεις 1,3 εκατ. ευρώ. Στη Στερεά Ελλάδα έμπορος αυτοκινήτων δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει καταθέσεις 8,6 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

 Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεούν οι λογιστικές αλχημείες εταιριών του ομίλου Ασπίς Πρόνοια, που έχει πλέον πτωχεύσει και ο ιδιοκτήτης του Παύλος Ψωμιάδης βρίσξεται στη φυλακή: Προκειμένου να εξαπατήσουν τις εποπτικές αρχές και να λάβουν έγκριση για συνέχιση της λειτουργίας τους, προσπάθησαν να εμφανίσουν υψηλότερα ίδια κεφάλαια, υπερτιμολογώντας κατά 4 εκατ. ευρώ ακίνητο που αγοράστηκε ως επένδυση. 




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.