Σε εξέλιξη η εφαρμογή του σχεδίου «Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά!!!

Νέος ισχυρός σεισμός, ο οποίος θεωρείται μετασεισμός εκείνου της 27ης Ιανουαρίου, ξύπνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας την Κεφαλονιά. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ζημιές σε σπίτια και στο λιμάνι του Ληξουρίου και 16 μικροτραυματισμούς από πτώσεις αντικειμένων.


 Οπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύσης Μαρκάτος, στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο. Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών «Δευκαλίων» για την ανακούφιση των πληγέντων. 

 Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο του σχεδίου μεταβαίνουν άμεσα στο νησί: - Ενα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς, τα οποία μεταφέρουν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (τρεις ομάδες των δέκα ατόμων και τρεις γιατρούς), δύο γαιοπροωθητές, έντεκα σκηνές των δέκα ατόμων και είδη πρώτης ανάγκης. Το C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης.

 - Ενα αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει κυβερνητικό κλιμάκιο.

 - Το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο μεταφέρονται ένας φορτωτής, δύο ερπυστριοφόροι γαιοπροωθητές, ένα ανατρεπόμενο, ένα ρυμουλκό, μία γεννήτρια και ένας φωτιστικός πύργος με τους χειριστές τους, ένα κινητό μαγειρείο με το προσωπικό του, καθώς και ένα υδροφόρο όχημα. Το ΙΚΑΡΙΑ βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης.

 - Επιπλέον έχει τεθεί σε ετοιμότητα άλλο ένα ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς. Τον συντονισμό έχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος μεταβαίνει στην Κεφαλονιά με το C-27J. Στο αεροσκάφος επιβαίνει και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο νέος σεισμός που έπληξε την Κεφαλονιά στις 05:08 της Δευτέρας, είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν στην ίδια ρηξιγενή ζώνη με τον σεισμό της 27ης Ιανουαρίου: σε θαλάσσια περιοχή, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Στην Κεφαλονιά με εντολή του πρωθυπουργού ο Νίκος Δένδιας Στην Κεφαλονιά μετέβη σήμερα το πρωί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας προκειμένου να επιθεωρήσει και να συντονίσει τις ενέργειες πολιτικής προστασίας στον Νομό, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί τις πρώτες πρωινές ώρες.

 Ο κ. Δένδιας μετέβη αρχικά στο Ληξούρι, όπου επισκέφτηκε σημεία στα οποία σημειώθηκαν ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα, όπως το λιμάνι της πόλης, σχολικά κτίρια και το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο. Ο υπουργός μετά την επιθεώρηση που πραγματοποίησε και την ενημέρωση που είχε από τους αρμόδιους φορείς, δήλωσε: «Ήρθα εδώ και είδα με λύπη μου ότι το Ληξούρι έχει υποστεί πολλές και σημαντικές ζημιές, οι οποίες σε ένα βαθμό επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα των κατοίκων να έχουν μία ομαλή ζωή. 

Υπό αυτή την έννοια το κράτος έχει άμεση υποχρέωση να ανταποκριθεί. Αυτή την έννοια έχει και η παρουσία μου εδώ. Θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό για το τι είδα και από εκεί και πέρα η κρατική μηχανή πρέπει να κάνει το καθήκον της. Σας ευχαριστώ πολύ». Ο κ. Δένδιας μετέβη στη συνέχεια στο Αργοστόλι, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Περιφέρειας (ΣΟΠΕ), που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΤΕΙ Κεφαλονιάς. Στο πλευρό των κατοίκων της Κεφαλονιάς ο κρατικός μηχανισμός Στο πλευρό όσων δοκιμάζονται από τον σεισμό στην Κεφαλονιά θα βρεθεί σήμερα όμως και το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων

. Συγκεκριμένα, εντός της ημέρας, το υπουργείο θα στείλει στο νησί κλιμάκιο τεσσάρων εξειδικευμένων γιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας και γενικής ιατρικής). Επίσης, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), θα σταλεί κλιμάκιο τριών γιατρών (γενικοί ιατροί και παιδοχειρουργός). Στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται ένας αυτοκινούμενος ξηρός κλίβανος χωρητικότητας 25 λίτρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποστείρωσης εξοπλισμού και μία αυτοκινούμενη μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

Σημειώνεται ότι, ήδη, έχει ζητηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλονιάς να τεθούν σε ετοιμότητα 25 γιατροί - μέλη του, ζωτικών ειδικοτήτων, για την παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών υγείας. Στο σεισμόπληκτο νησί της Κεφαλονιάς, προκειμένου να επιθεωρήσει από κοντά ζημιές σε λιμενικές υποδομές, που προκάλεσε ο πρωινός σεισμός, μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Θανάσης Χριστόπουλος. Ο γενικός γραμματέας θα συνοδεύεται από τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο θα επιθεωρήσει και θα καταγράψει τις ζημιές στα λιμάνια του νησιού και θα συντονίσει τις ενέργειες αποκατάστασής τους. 

Παραλληλα, ενισχυμένη με 20 αστυνομικούς, από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, είναι η αστυνομική διεύθυνση Κεφαλληνίας, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού και να παρέχεται η όποια βοήθεια χρειαστεί σε υπηρεσίες και πολίτες. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί είχαν αντικαταστήσει πριν από λίγες ημέρες τους πρώτους 30 αστυνομικούς που είχαν μεταβεί στην Κεφαλονιά, αμέσως μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, στις 26 Ιανουαρίου. Οι 20 αστυνομικοί είναι προγραμματισμένο να παραμείνουν στην Κεφαλονιά μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου. Ενα C-27 και ένα αρματαγωγό αναχωρούν επίσης εντός της ημέρας μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

 Με προορισμό την Κεφαλονιά αναχώρησε το πρωί από την Πάτρα και Κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ. Οι πυροσβέστες μεταφέρουν με οχήματα ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Σύμφωνα με την Διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δήμητρα Σαχπάζη , όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μετασεισμό του προηγούμενου και ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας μεγάλος χώρος. " Σείεται η μισή Κεφαλονιά. Υπάρχουν πολλά ρήγματα, το ένα κοντά στο άλλο. Είμαστε σε επιφυλακή, περιμένουμε κι άλλες δονήσεις ιδίου ή μικρότερου μεγέθους..." “Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς.

 Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή” πρόσθεσε η κα. Σαχπάζη. Για "κομμάτι της ίδιας ακολουθίας" με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητης σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζαχος, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο. 

Ζημιές και μικροτραυματισμοί από τον ισχυρό σεισμό Ο πρωινός σεισμός ήταν ισχυρότατος και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης υπάρχουν ζημιές, στο λιμάνι και στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, όπου κατέρρευσε ένας μαντρότοιχος στην είσοδο, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για κατολισθήσεις σε δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν εννιά μικροτραυματισμούς απο πτώσεις αντικειμένων. 

 “Η Κεφαλονιά αντέχει, αυτό αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά. Ολα είναι υπό έλεγχο, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται και ο κόσμος αντιδρά με μεγάλη ωριμότητα…” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς, Ευάγγελος Κεκάτος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. Όπως ανέφερε κ. Κεκάτος, θα γίνουν επανέλεγχοι σε όλα τα σχολεία από αρμόδιους μηχανικούς του υπουργείου Παιδείας, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει στο νησί ο υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Η επίσκεψη του κ. Αρβανιτόπουλου ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα για να επιθεώρησει τις σχολικές εγκαταστάσεις του νησιού. 

 Αντικρουόμενες απόψεις για το μέγεθος του σεισμού Η σεισμική δόνηση ξύπνησε τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Στις 05:16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αρχικά το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Το ίδιο μέγεθος κατέγραψε και το Ευρωμεσογειακό Ινστιντούτο. “Ολα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους” δήλωσε σχετικά η Διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστντιτούτου. “Αν δειτε όλους του σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα, υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή…”
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...