Πακέτο «αμοιβάδα»: Ποιοι θα αρπάζουν πλέον ακίνητα και κινητά Ελλήνων !


Η κερκόπορτα άνοιξε και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγηθούν τα πράγματα!

Έναντι τιμήματος 430 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στην Bain Capital Credit το χαρτοφυλάκιο Amoeba (αμοιβάδα)!

Τι είναι αυτό…

Πρόκειται για το πρώτο χαρτοφυλάκιο κόκκινων επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα που μεταβιβάζεται από ελληνική τράπεζα!

Τι σημαίνει αυτό;

Η εν λόγω κίνηση ανοίγει ουσιαστικά τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχουν ως collateral εμπράγματες εξασφαλίσεις, σε ξένα χέρια.

Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου που μεταβιβάστηκε ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ (η λογιστική διαμορφώνεται στο 1,4 δισ. ευρώ) και το τίμημα που, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτεύχθηκε αντιπροσωπεύει το 21,5% της συνολικής αξίας του.

Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή, που διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα, αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από ξένα επενδυτικά funds για τη διαχείριση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που συνοδεύονται με εξασφαλίσεις.

Τι είναι εξασφάλιση;

Η εξασφάλιση, με απλά λόγια, είναι ένα αντικείμενο αξίας το οποίο ο δανειστής μπορεί να πάρει από τον δανειολήπτη σε περίπτωση που αυτός δεν αποπληρώσει το δάνειο με βάση τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Ένα απλό παράδειγμα είναι το στεγαστικό δάνειο. Κανονικά, για να χορηγήσει η τράπεζα το δάνειο ζητεί από τον δανειολήπτη το ακίνητό του ως εξασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι αν ο δανειολήπτης δεν τηρήσει τους όρους αποπληρωμής του δανείου, η τράπεζα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει την κυριότητα του ακινήτου του. Στη συνέχεια η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στην πώληση αυτού προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματα που δάνεισε. Αν η αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη από το ποσό που χρωστά ο δανειολήπτης, τότε εκείνος εξακολουθεί να χρωστά.

Με το να μεταβιβάζονται κόκκινα δάνεια εξασφαλίσεων σε ξένα funds, αυτό σημαίνει πλέον πως Έλληνες πολίτες δεν θα χρωστούν σε ελληνικές τράπεζες, αλλά σε διεθνείς οίκους και αργότερα, ενδεχόμενα, σε ένα κέντρο, το οποίο θα συγκεντρώσει-εξαγοράσει όλα τα χρέη, προκειμένου να ελέγχει κράτη και λαούς.

Όλοι θα εξαρτώνται από αυτό, καθώς η περιουσία τους θα έχει περάσει σε ξένα χέρια, Πρώτα σε υπερδανείζουν, λέγοντας πως υπάρχει χρήμα στην αγορά και προοπτική αποπληρωμής του χρέους και μετά, προκαλείται μία «ωραιότατη» κρίση ρευστότητας και αρπάζουν κινητή και ακίνητη περιουσία, με την διαφορά πως πλέον αυτό θα γίνεται απευθείας από παγκόσμιους τοκογλύφους.

Αυτούς θα παρακαλούν ουσιαστικά για την διαβίωσή τους!

Τον χορό ξεκίνησε η Τράπεζα Πειραιώς με την πώληση του χαρτοφυλακίου Amoeba, ενώ σταδιακά αναμένεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

"Τα δάνεια που πουλήθηκαν προέρχονται από 180 επιχειρήσεις, οφειλέτριες, και ο αριθμός των ακινήτων ανέρχεται σε 1.737. Ο κύριος κορμός τους είναι ωστόσο 500 περίπου ακίνητα (χωρίς να περιλαμβάνονται οι χώροι στάθμευσης ή τα συμπληρωματικά κτίρια), στα οποία συγκαταλέγονται καταστήματα, εργοστάσια, ξενοδοχεία και ορισμένες κατοικίες.

Μέρος των ακινήτων που μεταβιβάστηκε και συγκεκριμένα ποσοστό 20% – 25% συνδέεται με επιχειρήσεις που έχουν ήδη πτωχεύσει και άρα τα έσοδα από τη διαχείριση αυτού του χαρτοφυλακίου θα προέλθουν ουσιαστικά από την πλειστηριασμό τους.
Στους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας είναι η διάθεση προς πώληση από τη Eurobank ενός δεύτερου πακέτου κόκκινων δανείων, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ύψους 1,5 δις ευρώ."

Σε αντίστοιχες κινήσεις θα προχωρήσει και η Alpha Bank ετοιμάζοντας ένα πακέτο μικρών επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, με την επωνυμία Jupiter, το ύψος του οποίου εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα δεύτερο πακέτο καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1,5 δις ευρώ."

Η διοίκηση της Εθνικής έχει προαναγγείλει την πώληση άλλων δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2018.

Το πρώτο αφορά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, επιταγές από τρίτους και γενικότερα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Το δεύτερο αφορά δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων (καταλυμάτων, μικρών ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά.).

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι έχει να γίνει…



Του Κίμωνα Χαραλάμπους.














ΠΗΓΗ: el.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...