ΕΡΧΕΤΑΙ "ΚΡΑΧ" στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ; Έχουμε "ΦΟΥΣΚΑ" !


Το GREK είναι το ελληνικό ETF ή Exchange-Traded Fund ή απλά ελληνικά ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το ETF GREK όπου σημειώνονται εισροές από αμερικανικά passive και hedge funds καθώς και το συνεχές ράλι στα ομόλογα με την 10ετία στο 3,62% συντηρούν το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ωστόσο με βάση ορισμένες πληροφορίες μετά την αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s και την έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο και επιτόκιο 3,3% αναμένεται διόρθωση έως τις 780 μονάδες ή -7% για να ακολουθήσει στην πορεία μια άνοδος έως τις 950 μονάδες ή 21% από τα χαμηλά των 780 μονάδων.

Τι συμβαίνει με το GREK;

Το GREK είναι το ελληνικό ETF ή Exchange-Traded Fund ή απλά ελληνικά ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το GREK που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 αποτελεί το μόνο ETF όπου συνδυάζει αναδυόμενη αγορά (το ελληνικό χρηματιστήριο στους δείκτες MSCI είναι αναδυόμενη αγορά) και ευρώ (σταθερό νόμισμα, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το μόνο αναδυόμενο εντός ευρώ).

Αυτό είναι το πλαίσιο λειτουργίας του GREK ETF.

Με τρέχουσα αξία 10,60 δολάρια και συνολική αξία 396 εκατ δολάρια αποτελεί ένα καλό εργαλείο ώστε να τοποθετούνται επενδυτές κατά βάση passive funds και hedge funds σε μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου μιας αναδυόμενης αγοράς σε ευρώ.

Με δεδομένο ότι έχει σημειωθεί ράλι στα ομόλογα όπου οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά 14 ετών και διαφαίνεται φως στο βάθος του ελληνικού τούνελ μετά από 8 χρόνια ύφεσης, ορισμένοι επενδυτές μέσω του ETF GREK χτίζουν επενδυτικές θέσεις.

Η Quantitative Investment Management LLC,

η Bienville Capital Management LLC

η Goldman Sachs Group Inc.

η Empirical Finance LLC

η Wells Fargo & Company MN

η Simplex Trading LLC

η Progeny 3 Inc.

η 361 Capital LLC

η Rational Advisors LLC

Alpine Global Management LLC

Κατέχουν σημαντικές θέσεις στο ελληνικό ETF GREK.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ 13 Δεκεμβρίου 2017 με 9 Ιανουαρίου 2018 έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τζίροι στο GREK και αυτό αποδεικνύει το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2018 είναι ότι θα αναρριχηθεί έως τις 950 μονάδες.

Ως πότε το ράλι στα ομόλογα;

Το βασικό ερώτημα στην ελληνική αγορά ομολόγων είναι ένα.... έως πότε θα συνεχίσει να φουσκώνει η φούσκα των ομολόγων;

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η φούσκα των ομολόγων θα συνεχίσει να φουσκώνει έως την αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s και την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές με έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο η διαφορά - spread έναντι Πορτογαλίας να κινηθεί μεταξύ 120 με 150 μονάδες βάσης.

Αυτό σημαίνει π.χ. στην 10ετία ότι εάν η Πορτογαλία βρίσκεται στο 1,85% το ελληνικό 10ετές θα μπορούσε να βρεθεί στο 3% με 3,35%

Πριν λίγο καιρό το 10ετές ελληνικό ομόλογο ήταν κολλημένο στο 5,5% και έχει υποχωρήσει στο 3,62%.

Το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε στο 4,625%.... έχει υποχωρήσει σε διάστημα σχεδόν 2 μηνών στο 3,05%

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο αποτιμάται στο 3,62% έναντι του 10ετούς Πορτογαλικού στο 1,77% που συνεπάγεται spread 1,77% ή 177 μονάδες βάσης.

Στο καλύτερο σενάριο θα μπορούσαμε να δούμε το 10ετές ομόλογο που αποτελεί τίτλο αναφοράς, στο 3,35% με 3% ή 150 -120 μονάδες βάσης ....spread έναντι της Πορτογαλίας αν και κάποιοι μιλάνε για διαφορές στις 100 μονάδες βάσης μέσα στο 2018 που σημαίνει ελληνικό 10ετές στο 2,85%.

Ήδη υπάρχει ισχυρή δόση υπερβολής καθώς η διαφορά πιστοληπτικής ικανότητας των δύο χωρών είναι 7 μονάδες και το spread στο ομόλογο αναφοράς την 10ετία στις 180 μονάδες βάσης.

Ακόμη και εάν δεχθούμε ότι η υπερβολή θα συνεχιστεί οι 150-120 μονάδες βάσης οριοθετούν το μέγιστο της κίνησης – υπερβολής δηλαδή το 10ετές ελληνικό ομόλογο να υποχωρήσει στο 3,35% με 3% περίπου.

Υπάρχει σχέδιο για τα έντοκα γραμμάτια

Το ελληνικό δημόσιο σε τακτικά χρονικά διαστήματα εκδίδει έντοκα γραμμάτια το συνολικό υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 14,9 δισεκ.

Τα επιτόκια των εντόκων στην δευτερογενή αγορά κινούνται μεταξύ 1,75% και 0,89% στο 3μηνο και 1,82% και 0,70% στο 6μηνο.

Να σημειωθεί ότι το 70% των εκδόσεων εντόκων καλύπτονται από ξένους επενδυτές.

Με βάση ορισμένες πηγές μπορεί να δούμε 3 σενάρια στα έντοκα γραμμάτια.

Α)Να μειωθούν αισθητά τα επιτόκια στο 0,50% με 0,70% ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα ερχόταν σε αντίθεση με το επιτόκιο του ELA στο 1,55%.

Β)Να εκδοθούν νέα έντοκα ετήσιας διάρκειας ή 18μηνο zero coupon

Γ)Να μειωθούν τα έντοκα από 14,9 δισεκ. και να αντικατασταθούν με μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Ο συνδυασμός και των 3 σεναρίων δεν φαντάζει απίθανη εξέλιξη.

Που αποδίδεται το ράλι;

Η νέα βελτίωση που καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται

1)Στην ακραία ανατιμητική κερδοσκοπία.

Σε σύνολο 25,5 δισεκ. ελληνικού χρέους σε κυκλοφορία πλην των ομολόγων που έχουν απομείνει στο PSI+ από το swap

- Οι ξένοι κατέχουν 11 δισ. ή το 43% των ομολόγων σε ελεύθερη κυκλοφορία.

- Οι ξένοι κατέχουν επίσης 6,8 δισεκ. έντοκα σε σύνολο 14,9 δισεκ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις τελευταίες δημοπρασίες σχεδόν το 70% των εκδόσεων καλύπτεται από ξένους επενδυτές.

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά μακροπρόθεσμα ομόλογα πλην των εντόκων περίπου 3,68 δισεκ. ευρώ.

2)Στην αυξημένη πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στις 19 Ιανουαρίου 2018 από την Standard and Poor’s στην κλίμακα Β ή Β+ δηλαδή 1 ή 2 κλίμακες αναβάθμιση.

3)Στο γεγονός ότι θα κλείσει η 3η αξιολόγηση 22 Ιανουαρίου

4)Στα σχέδια για έκδοση 7ετούς ομολόγου στις 16 ή 23 Ιανουαρίου με στόχο να αντληθούν 3 δισεκ. με επιτόκιο 3,3% με 3,4% θέμα που έχει αναλύσει πολύ έγκαιρα το bankingnews.



















ΠΗΓΗ: voicenews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...