Ευρωπαίοι Επιθεωρητές της DGCOMP μπούκαραν σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ και πήραν τους σκληρούς δίσκους !


ΣΟΚ και ΔΕΟΣ! Ευρωπαίοι Επιθεωρητές της DGCOMP (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) μπούκαραν ταυρόχρονα σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ και αντέγραψαν σκληρούς δίσκους των δύο διεφθαρμένων δημοσίων οργανισμών της Κολομβίας των Βαλκανίων.

Επίσκεψη χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί το αντικείμενο της έρευνας, πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη αλλά και στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ στη γέφυρα Ροσινιόλ. 

Η είδηση της επίσκεψης επιβεβαιώνεται από πηγές των δύο εταιρειών, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το αντικείμενο της έρευνας-σημειώνει στο ρεπορτάζ του στο Capital.gr ο Χάρης Φλουδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ταυτόχρονη έφοδος, δηλαδή την ίδια στιγμή άλλο κλιμάκιο έκανε επίσκεψη στη ΔΕΗ και άλλο στον ΑΔΜΗΕ. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, τα στελέχη της DGCOMP άνοιξαν τους υπολογιστές και αντέγραψαν τους σκληρούς δίσκους υπολογιστών από κομβικές διευθύνσεις της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ όπως οι διευθύνσεις οικονομικών, διαχείρισης ενέργειας, σχεδιασμού και απόδοσης μονάδων κλπ. Δηλαδή στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ βρέθηκαν όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και τον ανταγωνισμό.

Αλλά και στον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν από τους ελεγκτές της ΕΕ μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία της αγοράς, τον ανταγωνισμό αλλά και τεχνικής φύσεως θέματα όπως το recovery cost mechanism κλπ.

Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς και για φαινόμενα χειραγώγησης έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες, τόσο από το εσωτερικό όσο και από διεθνείς φορείς. 

Χρονικά τελευταία καταγγελία που έγινε γνωστή ήταν στα τέλη Ιανουαρίου όταν η ευρωπαϊκή ένωση ενεργειακών traders EFET (European Federation of Energy Traders) κοινοποίησε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ επιστολή με την οποία κατηγόρησε τον ΑΔΜΗΕ και τον ESO (Βούλγαρος διαχειριστής) ότι θέτουν σοβαρά εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. 

Σύμφωνα με την τότε καταγγελία του EFET η συμπεριφορά των δύο διαχειριστών συνιστούσε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους ως φυσικά μονοπώλια.

Ωστόσο στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλες καταγγελίες για φαινόμενα χειραγώγησης της αγοράς, κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης κλπ που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα μας.

Σημειώνεται πάντως ότι και η πλευρά της ΔΕΗ, είχε με τη σειρά της καταγγείλει τη συμπεριφορά των ιδιωτών στη διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης. 

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ είχε συγκεκριμένα καταγγείλει χειραγώγηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, στοχευμένες προσφορές από συγκεκριμένες μονάδες, άρνηση συγκεκριμένων ιδιωτικών μονάδων να λειτουργήσουν με καύσιμο πετρέλαιο και στοχευμένη λειτουργία των μονάδων στα τεχνικά ελάχιστα.












ΠΗΓΗ: kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...