Εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που θα ενισχύσει τις εξουσίες Ερντογάν !


Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου κατά την δεύτερη ανάγνωση του το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που θα επιτρέψει την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με την έγκριση της δεύτερης ανάγνωσης άνοιξε ο δρόμος να τεθεί το νέο Σύνταγμα προς έγκριση σε δημοψήφισμα την ερχόμενη άνοιξη.

«Ο λαός μας θα έχει την τελευταία λέξη σε αυτό το θέμα και θα πάρει την τελική απόφαση», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Να μην αμφιβάλει κανείς ότι ο λαός μας θα πάρει (…) την πιο δίκαιη απόφαση», πρόσθεσε.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με 339 ψήφους υπέρ, 9 περισσότερες από την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτούνταν για να τεθεί η μεταρρύθμιση σε δημοψήφισμα.

Η συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει μεταξύ άλλων την μεταφορά στον πρόεδρο της χώρας εκτελεστικών εξουσιών που ανήκουν μέχρι σήμερα στον πρωθυπουργό.

Η έγκριση του σχεδίου θεωρείτο δεδομένη έπειτα από την στήριξη που παρείχε στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το εθνικιστικό MHP.

Η πλειοψηφία των βουλευτών υποστηρίζει ότι το σχέδιο προειδοποίησης του πολιτειακού συστήματος είναι απαραίτητο για την διασφάλιση της σταθερότητας της ηγεσίας του κράτους, με την αντιπολίτευση να απορρίπτει την πολιτειακή μεταβολή προς την προεδρική Δημοκρατία, καταγγέλλοντας αυταρχική εκτροπή του προέδρου Ερτνογάν.

Με βάση την συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην εξουσία έως το 2029.









ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...