ΕΚΤ: 40% υποτίμηση της εσωτερικής αγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο την περίοδο των μνημονίων !


Έκθεση της ΕΚΤ αποκαλύπτει ότι η υποτίμηση της εσωτερικής αγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο έφτασε το 40% στην πενταετή περίοδο (2009-2014) των μνημονίων δημιουργώντας έτσι την πιο βίαιη οικονομική αναδιάρθρωση μετά τον Β' ΠΠ και μάλιστα σε καιρό ειρήνης!

Η έκθεση της ΕΚΤ,ερεύνησε την οικονομική κατάσταση 84.000 νοικοκυριών της Ευρωζώνης και αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πτώση του πλούτου για το διάστημα 2009-2014 σημειώθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς έφθασε, κατά μέσο όρο, στο επίπεδο του 40%!

Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στην Ελλάδα υποχώρησε στα 65.100 ευρώ το 2014, από 108.700 ευρώ που ήταν το 2009, ενώ στο ίδιο διάστημα τα εισοδήματά τους έφθασαν στα 17.600 ευρώ από 23.500 ευρώ πριν.

Παράλληλα στην έκθεση αναφέρεται ότι στην Ελλάδα έχουν αλλάξει σημαντικά και οι πηγές εισοδήματος των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα το το 2009 το 54% είχε εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 8,4% από ενοίκια και το 8,1% από χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Το 2014 το μερίδιο του εισοδήματος από μισθωτή εργασία υποχώρησε στο 46,9%, από ενοίκια στο 5,95 και από χρηματοοικονομικές επενδύσεις στο 7,3%.

Στον αντίποδα σε χώρες όπως οι Γερμανία, Αυστρία και Φινλανδία, πάντα κατά το εξεταζόμενο διάστημα, υπήρξε σημαντική αύξηση του πλούτου.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης ο μέσος καθαρός πλούτος μειώθηκε κατά 10% από το 2010 έως και το 2014σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ η ανισότητα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς αυξήθηκε σε κάποιους δείκτες.

Έτσι λοιπόν είχαμε την Γερμανία να είναι η μεγάλη κερδισμένη από χώρες σε κρίση όπως η Ελλάδα.

Στην Ελλάδα ο στόχος των μνημονίων από την αρχή ήταν μια εσωτερική υποτίμηση αυτής της τάξης κάτι που τελικώς επτεύχθη. Τώρα θεωρητικά τουλάχιστον μια χώρα μπορεί να ξεκινήσει την επίπονη ανάβασή της.

Σε καιρό ειρήνης ουδέποτε έγινε τέτοια αναπροσαρμογή προς τα κάτω στο βιοτικό επίπεδο μιας χώρας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμα και σε «βαριές» υποτιμήσεις του παρελθόντος αυτές ήταν της τάξης του 7 με 10%








ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...