Ανεμος αλλαγής φυσά σε όλη την Ευρώπη: Ιταλία, Αυστρία και Γαλλία θα είναι οι επόμενες ήττες του Βερολίνου;


Η θριαμβευτική επικράτηση του Ν.Τραμπ που ήρθε μετά το Βrexit, ήταν μόνο η αρχή για την κατεδάφιση του διεφθαρμένου κράτους των Βρυξελλών:

Η Αυστρία στις 4 Δεκεμβρίου, το ιταλικό δημοψήφισμα και εν τέλει οι γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Μάϊο είναι θαυμάσιες ευκαιρίες για τους λαούς της Ευρώπης να στείλουν στη νεοταξική ολιγαρχία της μόνιμης λιτότητας και της περιοριστικής πολιτικής, ένα καθαρό μήνυμα: "Ως εδώ"!

Στο ιταλικό δημοψήφισμα, το "ΟΧΙ" όλα δείχνουν ότι θα είναι βροντερό απέναντι στο "γατάκι" Μ.Ρέντσι που εσχάτως υποδύεται τον... αντιστασιακό απέναντι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Και το χειρότερο γι αυτόν: Θα τον έχει νικήσει ο... Πέπε Γκρίλο!

Η τράπεζα Barclays σε έκθεση της σημειώνει ότι "το πολιτικό κέντρο καταρρέει στις προηγμένες οικονομίες, με το συνδυασμένο μερίδιο των ψήφων για τα παραδοσιακά κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα να πέφτουν κατά μέσο όρο 12 ποσοστιαίες μονάδες από το 1990. Τα εθνοκεντρικά κόμματα έχουν αυξήσει το μερίδιό τους σημαντικά σε πολλές χώρες στην ευάλωτη Ευρωζώνη, κυρίως στην Ιταλία, τη Γαλλία, ακόμη και στη Γερμανία. Ολα αλλάζουν".

Σύμφωνα με την Ecstrat, εταιρεία συμβούλων πολιτικού κινδύνου, "η επιτυχία του Τραμπ και το Brexit έχουν μαζικά επιταχύνει την πιθανή διάλυση της Ε.Ε. ίσως και για το επόμενο έτος, καθώς τα εθνικιστικά κόμματα αποκτούν σημαντικό έδαφος".

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι η Γαλλία. Πόσο εύκολο είναι να νικήσει η Μαρί Λεπέν; Σίγουρα, όχι.

"Πεθαμένοι" στιλ Ζιπέ ή Σαρκοζί είναι πιθανότερο να είναι πρόεδροι, καθώς η Αριστερά στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει αυτούς. Η Μαρί Λεπέν σίγουρα θα εισέλθει στον δεύτερο γύρο, δύσκολα θα ξεπεράσει το 45%. Ομως το βάρος των πολιτικών ιδεών της "θα είναι εκεί" και θα είναι εφιαλτικό για τη νέα τάξη πραγμάτων.

Στις 4 Δεκεμβρίου όλα δείχνουν ότι και στην Ιταλία θα φυσήξει άνεμος αλλαγής. Η παραίτηση του Μ.Ρέντσι θα δώσει την απαραίτηση ώθηση για νίκη των εθνοτικών δυνάμεων και την απόσειση της γερμανικής "μπότας" και βέβαια, όλα στο βάθος δείχνουν εξοδο από την ευρωζώνη.

"Η νίκη Trump δείχνει πως η πιθανότητα να απορριφθεί το ιταλικό δημοψήφισμα είναι ισχυρότερη από ό,τι υποθέτουμε", όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Franklin Templeton, David Zahn.

Και βέβαια, έχουμε και την επανάληψη των αυστριακών εκλογών.Πόσο εύκολο είναι να γίνει πάλι νοθεία και να διασωθεί ο υποψήφιος των "πράσινων"; Σαφώς δυσκολότερο απ'ότι πριν από μερικούς μήνες που κέρδισε για μερικές ψήφους, παραβιάζοντας χονδροειδώς την εκλογική νομοθεσία.

O νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε τον υποψήφιος του πατριωτικού Κόμματος των Ελευθέρων στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ, όπως είπε ο ίδιος. σε δημόσια εμφάνισή του στην αυστριακή πόλη Ίνσμπρουκ,

Ωστόσο, λόγω ανειλημμένων προεκλγικών υποχρεώσεών του δεν θα είναι δυνατό να πραγματοποιήσει την επίσκεψη πριν από τον επαναληπτικό γύρο των εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου, αλλά η πρόκσληση έχει την σημασία της.

Ο Χόφερ θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος σε αυτό τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον υποστηριζόμενο από τους Πράσινους, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, νικητή του δευτέρου γύρου της 22ας Μαΐου, ο οποίος είχε ακυρωθεί από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο που είχε αποδεχθεί σχετική προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων, την οποία αυτοί είχαν καταθέσει προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου τους.

Την πρόσκληση να επισκεφθεί τον Ντόναλντ Τραμπ, του είχε απευθύνει ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, Στιβ Κινγκ, με τον οποίο είχε συναντηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο Χόφερ, προσθέτοντας πως, εξάλλου, αντιπροσωπεία των Ελευθέρων βρισκόταν τη νύχτα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στον πύργο του Τραμπ.

Επιπλέον ο υποψήφιος των Ελευθέρων ανακοίνωσε πως, σε περίπτωση νίκης του στις 4 Δεκεμβρίου, θα αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία και πως μαζί με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς (του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), θα υποστηρίξουν την πραγματοποίηση μίας συνάντησης Κορυφής των δύο μεγάλων δυνάμεων σε «ουδέτερο έδαφος» στη Βιέννη.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ έκανε λόγο για ελπιδοφόρα νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας πως ανατράπηκαν οι «προφητείες» για κατάρρευση των χρηματιστηρίων, ενώ δεν υπήρξαν γενικά κάποιες αρνητικές επιπτώσεις της έκβασης των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Την ιδια στιγμή στις ΗΠΑ η νίκη Τραμπ έχει προκαλέσει κύμα αισιοδοξίας: Το χρηματιστηριακό ράλι οδήγησε τις αγορές στην εκτόξευση του όγκου συναλλαγών σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς, καθώς τόσο οι θεσμικοί όσο και οι ιδιώτες επενδυτές αγόρασαν μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου και των φαρμακευτικών εταιρειών με την προσδοκία ότι μια κυβέρνηση Ρεπουμπλικανών θα χαλαρώσει τους κανονισμούς που διέπουν αυτές τις βιομηχανίες.

Μια πρώτη ένδειξη του τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά την πορεία των μετοχών και συγκεκριμένων κλάδων στο επόμενο διάστημα αποτελεί η αντίδραση που σημειώθηκε μετά το "γύρισμα" της ψυχολογίας, το οποίο ανέδειξε τους χαμένους και τους κερδισμένους της νίκης Τραμπ.

Ενώ το sell-off στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών συνεχίστηκε, αντικατοπτρίζοντας τους φόβους και τις δυσκολίες γύρω από την άντληση κεφαλαίων και την αβεβαιότητα σχετικά με τις ανοιχτές νομικές υποθέσεις που έχουν τόσο η Deutsche Bank όσο και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με τις ΗΠΑ, οι κλάδοι των κατασκευών και των υποδομών, των φαρμάκων και της εξόρυξης χρυσού αποδείχθηκαν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του ράλι που συνόδευσε την νίκη του Τραμπ.

Σύμφωνα με την Barclays, η νίκη Τραμπ θα ωθήσει υψηλότερα τους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, την υγειονομική περίθαλψη και τη βιομηχανία, οι οποίοι και θεωρούνται αμυντικές επενδύσεις.









ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...